Foto: Jennie Einarsson

Varför måste Storå vårdcentral bli privat?

INSÄNDARE/DEBATT: Jag läste att regionen skall tillsätta en utredning om att Storå vårdcentral skall övergå i privat regi. Är det nödvändigt?

Kjell Söderberg anser att det inte blir någon besparing att privatisera Storå vårdcentralen. Foto: Privat

Det blir knappast billigare för skattebetalarna med privata vårdcentraler. Privata vårdgivare har samma kostnader för personal och lokaler som den offentliga. I fjol tog de privata vårdbolagen dessutom ut en vinst på 2,2 miljarder. Det finns många aktörer som menar att privata vårdcentraler inte har möjlighet att ge vård på lika villkor som anges i hälso- och sjukvårdslagen.

Här kommer några exempel vad en privatisering kan innebära:

1. Johas Zelano är professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har noggrant studerat konsekvenserna av privat sjukvård. Han redovisade sina resultat i debattartikel i GT den 24 mars 2024 med rubriken ” Tro inte att privat sjukvård kan hjälpa dig om du blir svårt sjuk”.
Sammanfattningsvis kan man säga att den privata sjukvården är bra på att ta hand om betalningsstarka patienter med botbara sjukdomar. Däremot kroniskt multisjuka med
svag ekonomi får inte den vård som de har rätt till.

2. I Läkartidningen den 22 oktober 2022 fanns ett stort uppslag skrivet av professorerna Dahlgren, Burström, Sarkadi och Kristenson och distriktsläkare Isakson. De är de mest kunniga och erfarna inom svensk sjukvård. Rubriken på deras artikel: ”Vinstdrivande vård är inte behovsbaserad”. Kontentan i deras resonemang är att den privata vården gynnar höginkomsttagare i storstäderna på bekostnad av befolkningen på landsbygden och låginkomstområdena. Den etableringsfrihet som är i Sverige finns inte något annat land. De menar att det medför okontrollerat utnyttjande av skattemedel.

3. Johan Lapidus, lektor på handelshögskolan i Göteborg har skrivit två böcker om vården i Sverige. De heter ”Den sjuka vårddebatten” och ”Vårdstölden”. Lapidus befarar att den svenska solidariska skattefinansierade vården för alla medborgare är på väg att försvinna. Istället ersätts den av ett individuellt sjukförsäkringssystem. Lapidus menar att vårdkostnaderna kommer att öka. År 2022 gick 16,6 procent av BNP i USA till vården mot 10,7 procent i Sverige. Varannan amerikan uppger att det inte får en fullgod vård. Det kan bero på att många saknar heltäckande försäkringar och att det är svårt att få sina vårdkostnader godkända av försäkringsbolagen.

4. I Fagersta, som är en socialt utsatt kommun, lade region Västmanland ner vårdcentralen. Praktikertjänst öppnade en ny vårdcentral. Uppenbarligen kunde de inte erbjuda vård till alla patienter. Svenska kyrkan startade en egen vårdcentral så att även de mest utsatta skulle erbjudas vård. Det är unikt att en kyrklig församling driver en vårdcentral i Sverige.

5. Region Gävleborg fick i förra valet ett borgerligt styre. Deras mål är att privatisera alla vårdcentraler. Oppositionsrådet Eva Lindeberg (s) har studerat konsekvenserna av privatiseringen. Hon skrev en läsvärd debattartikel publicerad i olika tidningar den 24 mars 2024 ”Oacceptabelt att sälja ut hälsocentralerna”

Sverige hade en gång i tiden väldens bästa sjukvård när den var offentlig. Sedan kom
privatiseringsvågen som har medfört dramatiska försämringar av vården. Därför måste Storå vårdcentral bli kvar i offentlig regi.

Kjell Söderberg

Publicerad 6 augusti 2024 klockan 10:19

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Att stanna upp och ta sig tid

När man är ute och fotograferar så är det lätt att man endast stannar upp vid de där självklara motiven. Säg exempelvis att jag får se en fin fågel. De första många skulle tänka är nog att just ta ett kort på bara fågeln. Jag har under de senaste åren börjat tänka annorlunda.

25 oktober 2024 klockan 11:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons




Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

REPLIK: Vad har varit moraliskt riktigt?

INSÄNDARE/DEBATT: Mitt öppna brev till kommunpolitikerna i Lindesberg angående FALAB/Libo besvarades av FALAB/Libos vd. Kan det bero på att politiken inte vågar visa vilken åsikt man har eller att man helt enkelt inte bemödar sig att besvara obekväma frågor från gräsrotsnivå?

25 oktober 2024 klockan 10:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Tvärvänder på beslutet – återinför narkotikasök på Lindbackaskolan

På grund av kommunens sviktande ekonomi valde man tidigare under hösten att ...

Wajih firar 10 år med stort kalas: ”Jag tackar alla som har stöttat mig”

Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i ...

Ordförandens hyllning till personalen: ”Guld värda”

Socialnämnden går mot ett minusresultat på 77 miljoner kronor, samtidigt undrar anställda ...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Vårdpersonal om krisen: ”Ge oss rätt budget från början”

I den färska delårsrapporten som Lindesbergs kommun publicerade under tisdagen, framgår det att Socialnämnden går mot ett minusresultat med 77 miljoner kronor. LindeNytt har träffat två undersköterskor som menar att budgeten är fel redan från start.
– Ge oss rätt budget från början, den kommer aldrig räcka om man inte räknar med det faktiska arbetet som utförs, säger en av dem.

23 oktober 2024 klockan 09:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tisdagens hemmamöte mot Arboga slutade med förlust efter en bra inledning. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Hemmaförlust i Råsshallen mot tabellettan

Tisdagens hemmamatch mot Arboga var det tredje raka toppmötet för den tidiga tabellfyran, Guldsmedshytte SK. Efter en förödande förlust borta mot Kumla med 7-0 så var siktet inställt på revansch när seriens tidiga ledare, IFK Arboga, gästade Råsshallen. Trots en bra första period för hemmatruppen så blev det en tråkigare fortsättning, där gästerna åkte hem med de tre poängen.

22 oktober 2024 klockan 22:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Delårsrapporten visar: Så mycket går kommunen back
Lindesbergs kommun har publicerat årets delårsrapport för perioden januari-augusti. Precis som befarat går kommunen mot ett minusresultat kring n...
22 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tufft läge för Linde Volley efter ny förlust
Med en svår match på bortaplan mot Hylte Halmstad så blev även hemmamatchen mot Linköping svår för Linde Volley. Även om hemmalaget kunde avg...
21 oktober 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lundin till Bodman: ”Hoppas frågetecknen nu är utredda”
REPLIK: Som rubriken på min insändare signalerade så var syftet att reflektera och problematisera kring några av de utmaningar jag upplever inom ...
21 oktober 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lillemor Bodman, ordförande i Barn-och utbildningsnämnden. Foto: Camilla Lagerman

Bodmans svar till Lundins ”Halvmandatsreflektion”

REPLIK: Efter valet ingick vi moderater i ett gemensamt styre med fyra andra partier där vi Moderater och Sverigedemokraterna var de största partierna. Vi skrev en gemensam handlingsplan med många fina målsättningar för kommunen och en del av dessa har vi genomfört och arbetar med i nuläget, t ex akutskola. Men inflationen, krig i vår närhet och en illa skött ekonomi före oss ställer till det. Men det hindrar inte oss ifrån att ta ansvar och försöka ställa allt till rätta så bra som möjligt för kommunens invånare.

19 oktober 2024 klockan 13:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: På span efter kometen alla talar om

Denna vecka ska jag slå ljus på jakten efter århundradets komet: C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

18 oktober 2024 klockan 15:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Granhult återöppnas som SiS-hem

Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse, SiS, är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att å...

Rektorn om drogspår i skolan: ”Ordklyveri”

Kort efter LindeNytts publicering på torsdagen, angående det avslutade samarbetet mellan ...

Kommunens ekonomi sätter stopp för narkotikasök på Lindbackaskolan

Sedan två år tillbaka har Lindbackaskolan haft ett samarbete med organisationen Drogfri ...

Kommunens vedeldade bastuflotte. Foto: Fredrik Norman

Så mycket klubbades kommunens bastuflotte för

Nyligen beslutades att bastuflotten, som kommunen lät tillverka för uthyrning till allmänheten, skall säljas, vilket LindeNytt uppmärksammade för ett par veckor sedan. Med reservationspriset 50 000 kronor lät man den gå under klubban på Klaraviks auktionssida på nätet – och nu står det klart att den vedeldade bastuflotten har bytt ägare.

17 oktober 2024 klockan 09:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Till alla politiker i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Vi lever inte längre i en tid före 2020. Sedan dess har världen förändrats dramatiskt med pandemin, krig...

Avesta sätter stopp för Guldsmedshytte SKs segertåg

Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka ...

Halvmandatsreflektion från en Kristdemokrat

INSÄNDARE/DEBATT: Under mandatperiodens första halva har vi fått igenom en hel del kristdemokratisk politik. ...

Beslutet: Nedläggningar och flytt av enheter ska utredas

Måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden resulterade i en rad olika beslut, något man ...

Man omhändertagen efter hot mot butikspersonal

En man i 40-årsåldern misstänks för olaga hot och ringa narkotikabrott genom eget bruk, efter en händelse p...

Här är det bortdömda målet som gav Lindlöven förlust

Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första...

LIF Lindesberg tog två rejäla poäng i en riktig kämparmatch. När spelet väl flöt på så var hemmalaget det starkaste laget på planen, vilket belönades med två poäng. Foto: Hasse Persson

bildspel LIF Lindesberg kämpar sig till en säker hemmaseger

Efter förlusten mot Täby så kunde LIF Lindesberg, under fredagskvällen, visa att truppen är tillbaka på rätt väg mot framgång. Trots att hemmalaget stundtals bjöd på synbara dippar i spelet, så var höjdpunkterna om inte ännu mer synbara vilket gav LIF Lindesberg en bekväm hemmaseger.
– Vi kämpar på och kommer tillbaka, säger Aron Kelecsényi.

11 oktober 2024 klockan 22:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

FotoFredag: Älgmöte i magiskt morgonljus och tjock dimma
Jag fortsätter denna vecka i samma spår som senast: Älgar. Jag har under den senaste tiden haft lyckan att hitta älgar under mina tidiga ...
11 oktober 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kompisarna på Kungsfågeln vill ha kvar sin förskola!
INSÄNDARE/DEBATT: På måndag tar barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg en rad beslut gällande omstruktureringar i kommunens förskolor och ...
11 oktober 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
10 oktober 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-10-10

2024-10-09

2024-10-09

2024-10-08

2024-10-08

2024-10-08

2024-10-07

2024-10-07

2024-10-06

2024-10-05

2024-10-05

2024-10-05

2024-10-04

2024-10-04

2024-10-27 03:31