Förslag om hur Lindesberg kan göras mer attraktivt, och få fler människor att stanna samt flytta hit, kommer med jämna mellanrum upp för diskussion. Vissa förslag är också riktigt bra – och dessutom genomförbara. Att Lindesjöns närhet till centrum är ett viktigt inslag och outnyttjad resurs ser man då många förslag ofta bygger på just sjöns läge. Senast i ropet: varma utomhusbad i sjön och ett eget Copacabana. Kan det vara nått?
Förslaget om varma bad bygger på att utnyttja spillvärme och därför skulle det inte behöva kosta så mycket att driva utomhuskällorna, som i dess enklaste form kunde vara ett antal ”badtunnor”. Förslaget har spånats fram i badhuset Energikällan. Badhuset ligger nämligen inför en renovering av reningssystemet och i samband med detta torde det kunna förberedas för eventuella utomhusbad mycket enkelt. Omkring 30 grader i vattnet oavsett lufttemperatur talas det om.
Som i Rio de Jeneiro – fast i Lindesberg
Tommy Eriksson, vice ordförande i Centrumföreningen, menar att det är skam att vi inte utnyttjar Lindesjön och den enorma resurs sjön innebär. Vi vänder sjön ryggen till, säger han.
-Vi i Centrumföreningen jobbar just nu med förslag om vad vi kan göra åt det här. På något sätt har vi i Linde aldrig tagit tillvara på sjön, och det måste vi ändra på. Det är en otrolig resurs som bara ligger där och väntar, förklarar Tommy.
Det mest spektakulära förslaget föreningen arbetar med just nu är ett enormt beach-projekt, som skulle innebära att Linde får ett eget badparadis – ett Copacabana, som i Rio de Jeneiro. Det skulle smaka det…
-Det är ett stort projekt, men absolut inte omöjligt att genomföra. Och det behöver inte kosta några större summor, men det skulle ge Lindesberg något utöver det vanliga, säger Tommy.
Lovar visa sig i stringtrosa
Den enorma beachen skulle då sträcka sig från Kyrkbryggans spets ända ner till Loppholmarnas udde. Det rör sig om ett par hundra meter som utgör ren badstrand.
-Hela området skulle alltså behöva fyllas igen med allt som finns att tillgå, sen lägger man pengarna på att köpa sand av absolut toppkvalitet för att få en riktig beachkänsla – ett Lindesbergs eget Copacabana, säger Tommy.
Om detta beach-projekt är genomförbart – och dessutom kommer att genomföras. Ja, då har Tommy själv lovat att stövla ut på beachen i endast stringtrosa.
-Ja, så är det. Jag har lovat att gå på stranden i stringtrosa, om den nu blir verklighet innan jag dör, säger Tommy med ett gott skratt.
Fotnot: Förslaget ”Copacabana-beach” är en idé från en företagare i Lindesberg.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.