Dagens kommunfullmäktige inleddes den här tisdagskvällen med en tyst minut för den folkvalde Anders Rapp (SD) som gått bort. I ett utdrag från Sverigedemokraterna Noras-Lindesbergs hemsida skriver partikamraterna:
” Vi kommer att sakna Anders och hans arbete för Sverigedemokraterna Nora-Lindesberg. Det är en stor förlust såväl personligen som politiskt att förlora någon som betytt så mycket för partiet.
Vila i frid kollega och vän.”
Då ingen hade något på hjärtat när tillfälle gavs under allmänhetens frågestund, fick Sten Fransson, Arvika kommunstyrelses ordförande därefter ta över talarstolen. Anledningen var att informera och förklara hur de arbetar med sina kommunfullmäktigeberedningar.
– Jag kommer att berätta våra erfarenheter som passar in i vår verksamhet, och så får ni sedan se vad ni själva vill plocka av. Det här är inte en modell på hur man ska göra, säger Sten inledningsvis.
Något som Sten sedan berättar om är att man efter valet 2006 bildade något som kallas för ”Framtidsgrupper”. Det finns två olika Framtidsgrupper; tillväxt och trygghet. Carina Bönström, som själv är med i tillväxtgruppen säger:
– Vi måste tänka 15-20 år framåt i tiden, och då inte som parti utan som kommun. Vi är väldigt överens om hur vi ska jobba för medborgarnas bästa. Vi är mycket ute i skolorna.
– Vi måste gå ut och lyssna vad medborgarna har att säga. Vi talat med 1000 människor om året, deklarerar Sten.
Man går in för att medborgarna verkligen ska få göra sin röst hörd och det har i sin tur givit resultat. När man skulle göra något av hamnen fick man in hela 700 olika förslag. Lindesbergs kommunfullmäktige lyssnar noga och låter sig inspireras, och frågorna haglar när Sten och Carina börjar närma sig slutet på sin framställning.
Efter att Carina Fyrphil, personalchef, svarat på frågor om det personalekonomiska bokslutet, gick man vidare till punkten ”presentation av ledamöter”. Ett gäng ledamöter betades av, och i tur och ordning fick de gå fram till mikrofonen och kort presentera sig själva och deras förhoppningar på mandatperioden.
– Jag har jättestora förväntningar. Jag vill utveckla gemensamt arbete och nya metoder och sätt att arbeta på. Och att utveckla oss utifrån fullmäktigeuppdraget som är det finaste vi har och måste göra något av. Min förväntning är att ha ett aktivt fullmäktige, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).
Linda Svahn (S) fortsätter:
– Jag är en vanlig människa, jag är förälder, jag har ett jobb, en man, ett hus som just nu har en trasig varmvattenberedare. Jag blev politiker för att göra något och få vara med och påverka. Det räcker inte att sitta hemma vid köksbordet och tycka. Mina förväntningar är att vi allihop tillsammans ska jobba för kommunens bästa!