Tidigare i veckan berättade vi om hur Lilla Lindesjön håller på att växa igen i dess södra ände. Den täta och bitvis mycket höga vegetationen, har idag mer eller mindre blockerat vyn över sjön för boende i området samt flanörer som tar en promenad i området Tempelbacken. Trist, konstaterar kommunalrådet Anders Ceder, som gärna ser att villaägarna nu får fria händer att ordna till stranden.
Sedan vi uppmärksammat problemet i sjön med hur vass, snåriga buskar och träd, år för år växer sig allt starkare och längre ut, så har många lösningar och förslag inkommit från läsare. Förslag om hur man kan råda bot på problemet, bland annat genom inplantering av en slags karpfisk (Gräskarp) som livnär sig på vattenväxter. Även mindre och smidigare former av muddringsverk har nämnts. Det är relativt enkla men mycket effektiva metoder att snygga till södra viken i sjön.
Oavsett vilken metod som är bäst, så måste det ändå utföras av någon. När vi pratade med Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning tidigare i veckan, så var det tydligt att intresset att hålla snyggt är stort, men det saknas pengar.
Lindesbergs kommunalråd, Anders Ceder, tycker därför att villaägarna i området får klartecken att själva ta itu med det här.
-Jag ser gärna att villaägarna kan få möjlighet att göra det snyggt i den här delen av sjön. Men jag kan inte svara på vad som står i lagen om det här, om vi verkligen får göra det. Det är i alla fall värt att kolla upp vad som gäller i den här frågan, tycker Anders Ceder.
Samma sak tyckte också bygg- och miljöchef Mats Larsson när LindeNytt tog kontakt med förvaltningen i tisdags.
Stora Lindesjön på samma villkor
Vidare anser kommunalrådet också att Stora Lindesjöns norra del, nedanför Lindeskolan, har en lika påträngande ”utveckling” som tenderar härja i Lilla Lindesjön. En gång i tiden såg det riktigt bra ut där det idag vajar ett vasslandskap utan dess like, berättar Ceder.
Om det visar sig genomförbart att överlåta Lilla Lindesjöns öde åt folket i Skottbackarna, då torde samma villkor kunna gälla för boende i t ex Brodalsområdet att ta hand om Stora Lindesjöns norra delar.
Bildexempel
En tydlig vattenspegel, öppet för bad och fiske samt plats för båtar. Det är vad alla önskar se vid sjön. I det aktuella området finns redan idag en liten oas i detta enorma hav av vass och mindre träd, som någon privatperson låtit göra i ordning på eget initiativ. Med lite extra hjälp av datorn har vi låtit muddra denna plats. Så här blev resultatet>>
Länkar
Städa stranden>>
Vassklippare – bilder>>
Läs om gräskarpen>>
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.