Lena Jansson med en av gårdens hästar. Foto: Ida Lindkvist
Västrafallets Turridning: en rofylld plats i kommunen
Det var en födelsedagspresent som ligger till grund för att Lena Jansson nu bedriver turridning i Ingelshyttan utanför Storå. Med nio hästar och turridning hemma på en av de tre gårdarna, nötdjur, får och höns har Lena fullt upp och stormtrivs med sitt liv!
Foto: Ida Lindkvist
Klockan har ännu inte hunnit slå tio den här onsdagsförmiddagen, men Lena Jansson har redan varit vaken i flera timmar. Hon berättar att hon alltid börjar morgnarna med att baka fika till dagens turridningar. Lena har ridbyxorna på, gårdens nio hästar har kommit ut och står fridfullt och betar i sina hagar, och lite avlägset bräker ett av fåren.
– Jag har bara ridit och mjölkat i hela mitt liv, säger Lena och skrattar.
– Jag har alltid haft häst, jag började med att rida på pappas arbetshäst. Min första häst, en Welshponny, blev 36 år. Jag har ju tagit över efter mina föräldrar, och innan det jobbade jag som avbytare. När min andra son kom, Per-Axel, sa mina föräldrar att det var bättre att jag tog över här. Så jag har varit egen bonde i 21 år!
Foto: Ida Lindkvist
Och ibland tar livet lite annorlunda och oväntade vändningar, vilket idag har lett till att Lena inte längre har mjölkkor utan satsar mer på islandshästarna.
Foto: Ida Lindkvist
– Det är min gubbe Ingemars förtjänst! När jag fyllde 50 fick jag i present att åka upp till Malung i Dalarna och rida islandshäst en hel helg, och min dotter Karin fick följa med. När vi kom ner till riksvägen så var det verkligen jobbigt att tänka på att jag inte skulle komma hem till korna på kvällen. Jag tittade på klockan när vi var däruppe och undrade om de hade blivit mjölkade än, berättar Lena.
Men det var inte bara en konstant saknad och längtan hem till kossorna. Lena fortsätter:
Vi red fem timmar om dagen, och jag tror att börjar man rida islandshäst kan man inte rida något annat. De går fram var som helst i skogen, det behöver inte finns någon väg, de går bara rätt ut. Det är så härligt!
Aska, gårdens första islandshäst. Foto: Ida Lindkvist
En tid senare efter trippen till Malung var dottern Karin ute på praktik med en veterinär. På en gård med islandshästar skulle det göras pass åt två föl. En av dem hette Aska, och under tiden som Lena berättar kan man se henne betandes i hagen utanför.
– Vi köpte Aska och Saela samtidigt, Saela var egentligen inte till salu men jag sa att jag kan ju inte bara köpa en häst. Det är fem år sedan och därefter har det rullat på med alla hästar.
Med sina sju islandshästar och de två shetlandsponnyerna är Lena nöjd på hästsidan.
– Jag är mer för småskaligt, det ska vara så mycket så man orkar och fortfarande tycker att det är roligt.
Och förutom att Lena och hästarna ibland får besök av mindre skolklasser, kan man först och främst åka hem till henne för turridning på dessa små och starka hästar.
– Det blir mer och mer för varje dag som går. Det är jättemycket folk från Stockholm som åker hit över dagen. Just nu är det högsäsong och då kan det bli tre turer om dagen. Mina hästar är jättelugna och trygga. En del som kommer hit, man kan se hur rädda de är, men de får ta det i sin egen takt, och när de kommer tillbaka efter en timme och har töltat så vill de göra om det!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: Beroende och skadligt bruk av alkohol och narkotika är ett växande samhällsproblem som kräver omedelbar och långsiktig uppmärksamhet. I Statens offentliga utredningar (SOU 2023:62) föreslås ett flertal åtgärder för att förbättra vård, stöd och forskning inom området. En central del av förslagen handlar om att säkerställa att kompetensförsörjningen inom vård och socialt arbete stärks, samt att forskningen får mer fokus och resurser. En myndighet ska fungera som en pådrivande kraft för att se till att dessa insatser blir både effektiva och hållbara. Men frågan om hur vi bäst hanterar beroendeproblematiken är inte enkel. Vi måste hitta en balans mellan att förebygga, behandla och samtidigt minska skadorna för dem som redan är drabbade.
De tre unga män i 20-årsåldern från Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, omhäktades under fredagen. Samtliga är fortsatt misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Lindlövens säsong tar stopp i Boden
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Vid ortopedmottagningen på Lindesbergs lasarett utförs dagligen ett stort antal knä- och höftledsprotesoperationer, och under 2024 sattes ett nytt rekord med hela 1240 genomförda ledbyten. Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län är avdelningen, trots det ökade antalet operationer, bäst i Sverige när det gäller låga infektionssiffror.
– Det är också jätteroligt att vi håller god kvalitet och att vi bibehåller den trots att vi ökat antalet operationer och även opererar sommartid vilket ibland har ifrågasatts. Det här bevisar att det går att kombinera kvantitet med bra kvalitet, säger Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.
INSÄNDARE/DEBATT: Nedläggningen av Statens Servicekontor i Lindesberg är inte genomtänkt, varken från SD-stödda regeringens minskade anslag, som är det orsakande faktorn till nedläggningen, men inte heller i den konsekvensanalys som Statens servicecenter har gjort.
Tre unga män häktade för våldtäkt mot barn
Tre män i 20-årsåldern, samtliga hemmahörande i Lindesbergs kommun, har häktats misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn. Enligt hä...
Personalen är FALAB/LIBOs styrka
REPLIK: Först en eloge till dig Carl-Henrik som tänker på vår personal. Vår personal mår efter omständigheterna bra. De har stöttat styrelsen ...