Vid 00:30-tiden i natt fick Alf Gustavsson, på Bergslagens Kommunalteknik, snällt kliva upp ur sängen och bege sig ut på arbete med grusade ögon. Man hade nämligen upptäckt ett vattenläckage på huvudledningen på Banvägen, och vattnet hade börjat tränga upp ur marken och skapat ett mindre farvatten längs med trottoarkanten.
Alf Gustavssons första uppgift i natt blev att kontrollera i området och göra en lägesbedömning för att sedan stänga av delar av vägen. Framkomligheten är dock ganska god på platsen och torde inte skapa några större problem för trafiken.
Vid åttatiden på torsdagsmorgonen hade man konstaterat att läckan orsakats av en mindre skada på själva huvudledningen, troligtvis ett resultat av närheten till järnvägen, meddelade Alf Gustavsson. Det var då fortfarande oklart hur lång tid arbetet med att reparera ledningen skulle ta. Men vid det här laget har man åtminstone god erfarenhet av sådant här.
-Vattenläckor längs med Banvägen och bort mot viadukten är relativt vanliga, konstaterar Alf.
För två år sedan uppstod en ”smygande” läcka lite längre norrut på vägen, ett 100-tal meter bortom läckaget som upptäcktes i natt. Eftersom det gränsar till Kyrkberget, som på naturlig väg avger mycket vatten så här års, så är det inte alltid lätt att avgöra om det är på grund av regn eller ett läckage på ledningen som vattensamlingar dyker upp, förklarar han vidare.
Men i detta fallet var det ingen tvekan om saken, och åtgärder sattes in omedelbart och har begränsat skadorna som bedöms som minimala.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.