Johan Nordh, Daniel Heed och Stefan Toll ingår i den arbetsgrupp som skickat in överklagan till Förvaltningsrätten. Foto: Camilla Lagerman

Vedevågsbor önskar att kommunen tänker om

När Barn- och utbildningsnämnden i mitten av november beslutade att göra om Vedevågsskolan till en F-3 skola, och därigenom flytta mellanstadiet till andra skolor, kom det som en chock för byn.
– Jag trodde verkligen inte att det var någon fara, berättar Johan Nordh.

När beskedet kom att årskurs 4-6 på Vedevågsskolan hotades av nedläggning var det många av föräldrarna som inte trodde ens i sin vildaste fantasi att det skulle bli verklighet. Men bara knappt en vecka efter att informationen delgavs, fattade man beslutet som gjorde att nedläggningen var ett faktum. Sedan dess har Vedevåg kraftsamlat, en arbetsgrupp på ett tiotal personer har växt fram, där man skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Karlstad. Ur arbetsgruppen träder nu tre pappor fram och berättar om känslorna kring nedläggningen.

– Vi fick ingen tid på oss att göra något åt det egentligen, på tisdagskvällen kom mailet och måndagen efter fattades beslutet. Det vi önskar är att det blir en inhibition, och att frågan går tillbaka till kommunen igen så de kan gå igenom saken på nytt. Underlaget man hade när det gällde skolan i Vedevåg var rent förkastligt. Vi har full respekt för politikerna och deras jobb, men här blev det inte rätt, säger Stefan Toll.

– Barnen behöver en trygg uppväxt, och jag kan inte se att ett skolbyte var tredje år bidrar till det, flikar Johan Nordh in.

– Jag har två barn på Vedevågsskolan, ett i ettan och ett i trean, och när man som förälder står inför valet att ha sina barn på två olika skolor, eller att flytta båda till samma, så tror jag nog att många väljer att ha båda på samma skola. Vilket alltså innebär att många barn i förlängningen kommer att flytta till andra skolor, inte bara eleverna i mellanstadiet utan även de yngre, och då kommer vi ha ett svikande elevantal om ett tag, berättar Daniel Heed.

– Politikerna kallar det för en omflyttning, men vi ser det som en partiell nedläggning av skolan, för vi kan inte se att det kommer att flyttas tillbaka några barn på sikt, säger Stefan.

Trion beskriver Mosebacke och HVB-hemmet Vågen som en av lösningarna, där Vågen kommer att stå tomt från årsskiftet.
– Jag tycker inte man kan lägga ned en fullt fungerande skola med ett ökande elevunderlag de kommande åren. Det går 85 barn på förskolan i Vedevåg idag, som alla ska börja skolan så småningom. Varför inte utnyttja Mosebackes fantastiska lokaler och miljö till en ny förskola och behålla skolan? undrar Stefan.

Lindesbergs kommun presenterade nyligen en ny översiktsplan där man har märkt ut vilka områden man ser som utvecklingsorter, där bland annat Vedevåg var en av dem. Planer på nya attraktiva villatomter beskrivs, såsom planering av ett tågstopp i byn, en fråga som varit ständigt aktuell under flera årtionden.
– Men det här beslutet strider ju helt emot den, vem vill starta företag eller bosätta sig här om skolan försvinner? Skolan är hjärtat i samhället. Det finns enorma möjligheter för Vedevåg att bli en attraktiv ort med ökad inflyttning, men då måste man satsa, inte avveckla. Med en fin skola och ett tågstopp skulle vi kunna bli en väldigt attraktiv bostadsort för till exempel de som arbetar i Örebro, 19 min med tåg härifrån ger ju en rad möjligheter, säger Stefan.

– Vi är absolut inte ute efter att kriga med politikerna, vi vill få chansen att föra en dialog i positiv anda med dem och göra våra tankar och åsikter hörda. Önskemålet är att kunna få till ett samarbete med kommunen, för det finns så mycket engagemang i den här byn, avslutar Daniel.

Publicerad 7 december 2018 klockan 16:01

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lotta Sunvisson tillträdde som butikschef strax innan pandemin slog till. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.

26 januari 2021 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsDen rädda lilla missen gömmer sig på Granngårdens lager. Foto: Granngården

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.

25 januari 2021 klockan 12:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Här slog polisen till mot de misstänkta knarkodlarna

2,5 kilo skördad och torkad cannabis samt 250 st. cannabisplantor. Detta blev den totala mängden ...

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag fr...

bildspel Förlust i viktig hemmamatch

Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl anv...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Tråkig fredagskväll i Köping

Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det däremot ett tråkigare resultat. Lindlöven fick med sig flera spel i powerplay men fick svårt att utnyttja dessa vilket slutade med en dyster fredagskväll där man nu placerar sig under kvalstrecket.

22 januari 2021 klockan 21:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Kilometerlång kö när lastbilar fastnade i Hällabacken

Snöfallet har under fredagsförmiddagen skapat stora problem på riksväg 50, när tunga fordon blev strandade i Hällabacken norr om Lindesberg.

22 januari 2021 klockan 13:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lastbil välte vid norra infarten: ”Stort dieselläckage”
UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänst och polis till norra infarten till Lindesberg med anledning av en singelolycka. Det var...
22 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb
Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför arbetslivet, något som Tillväxtnämnden i ...
22 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil med släp har vält på R50: ”Mycket halt på platsen”
UPPDATERAD. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en singelolycka med en lastbil. Olyckan har skett på riksv...
21 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från och med nästa vecka, nu tvingas man dock ändra sitt beslut efter att flertalet lärare blivit sjuka. Redan från och med imorgon, fredag, övergår hela skolan till fjärrundervisning.

21 januari 2021 klockan 12:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det under kvällen kan uppstå plötslig ishalka i hela Örebro län.

21 januari 2021 klockan 11:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den ...

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder

En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan ...

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning

UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även hö...

AnnonsStora Lindessjön. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora Lindessjön. Vid den aktuella platsen hade en vak upptäckts, vilket tolkades som att någon hade gått igenom isen.
– Någon såg en vak vid en brygga längs Strandpromenaden och slog larm, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

20 januari 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna

När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick anvä...

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lö...

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona

Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lö...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Tung förlust för gästande Lindlöven

Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under fredagen i ett bortamöte mot Eskilstuna Linden, laget som slutade som tabelljumbo när HockeyEttan tog sitt slut. En ny nollpoängare gör nu att Lindlöven tidigt halkar efter i jakten om kvalplatsen till Allsvenskan.

15 januari 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg
Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya namnet som LIF har lånat in fr...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Liten ökning av covidfall efter jul och nyår
Efter jul- och nyårshelgerna vänder nu kurvan svagt uppåt igen när det gäller antalet smittade av covid-19 i Lindesbergs kommun. Även om ö...
15 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En isbana till ungdomarna är på väg
Vad kan man tänkas göra en torsdagskväll i dryga tio minusgrader? Frågar man Lindlövens ungdomsledare Mattias Persson och Patrik Larshans är det...
14 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-14

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-11

2021-01-11

2021-01-10

2021-01-09

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-27 05:47