Lindesbergs kommun har i strid mot upphandlingslagen köpt konsulttjänster inom miljö och arkitektonik för ett totalt värde av 3 134 591 kr förra året. Den största delen, ca 2 800 000 kronor, står BMB för, som köpt tjänster från en mängd bolag utan att varken annonsera eller åberopa ramavtal. Detta framgår av kommunens svar till Konkurrensverkets förfrågan, som LindeNytt rapporterade om för en tid sedan.- Det är bara att konstatera att vi har gjort alla fel vi kan göra, säger kommunens upphandlingschef Magnus Nordkvist. Nu finns det en stor risk att kommunen får betala böter till konkurrensverket på upp emot 300 000 kronor.
Det var i slutet av januari som Konkurrensverket ställde sin förfrågan avseende köp av konsulttjänster av miljö och arkitektonik till Lindesbergs kommun. Det var efter ett anonymt tips som Konkurrensverket bedömde att de ville granska att kommunen och BMB följt lagen om upphandling. Lindesbergs kommun har under förra veckan arbetat intensivt med att samla ihop fakturor, avtal och kontrakt som tecknats under 2013. Jobbet har gjorts av den centrala upphandlingsenheten i kommunen som fungerar som ett stöd och ger råd till de självständiga upphandlingsansvariga på förvaltningarna.
Idag har svarsskrivelsen färdigställts och det framgår att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning under 2013, utan att annonsera eller åberopa ramavtal, har köpt konsulttjänster inom miljö- och arkitektonik för 1 781 816 kr. Därutöver har myndigheten tecknat kontrakt som slutförs i år till ett värde av 1 000 000 kronor. Ytterligare en avdelning, Näringsliv och Utveckling , har köpt samma typ av konsultjänster utan att annonsera. Här handlar det om 352 775 kronor under 2013. Sammantaget för hela kommunen uppgår inköpen till 3 134 591 kr.
– Det står nog ganska klart att BMB och kommunen borde ha, enligt lagen, upphandlat dessa tjänster, säger Magnus Nordkvist. Vi kan inte heller se att BMB kan åberopa särskilda undantag eller omständigheter som försvarar inköpen.
Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings förvaltningschef, Peter Grönlund, medger att förvaltningen upphandlat tjänster utan att följa upphandlingslagen. Det handlar om exempelvis bygginspektörkompetens och projekteringstjänster. Något som BMB-nämnden inte fått några återrapporteringar om.
– Det är så klart inte bra, säger Peter Grönlund. Vi borde förstås ha haft ramavtal men på grund av brist på folk och kunskap har detta fått fortgå en längre tid. Fast brist på arbetskraft är väl en omständighet som Konkurrensverket inte bryr sig om.
Kommunchef Christer Lenke kommer på fredagens förvaltningschefsmöte att ha denna fråga på dagordningen.
– Det som hänt är inte försvarbart, säger Christer Lenke. Nu ska vi direkt utreda vad som brustit när det gäller dessa upphandlingar. Jag har också gett upphandlingschefen i uppdrag att jobba fram nya rutiner för hur vi ska planera för och upphandla konsulttjänster överlag i kommunen.
Om Konkurrensverket finner att Lindesbergs kommun gjort otillåten upphandling kan en upphandlingsskadeavgift utdömas. Avgiften är lägst 10 000 kr och högst 10 miljoner kronor. Dock kan avgiften aldrig överstiga tio procent av kontraktsvärdet.
– Eftersom vi medger att det handlats tjänster, i strid mot upphandlingslagen, för över 3 miljoner kronor är risken överhängande att kommunen blir dömda till en avgift, säger Magnus Nordkvist. I så fall handlar det om böter på 250 000-300 000 kronor.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?