Lindesbergs kommun har i strid mot upphandlingslagen köpt konsulttjänster inom miljö och arkitektonik för ett totalt värde av 3 134 591 kr förra året. Den största delen, ca 2 800 000 kronor, står BMB för, som köpt tjänster från en mängd bolag utan att varken annonsera eller åberopa ramavtal. Detta framgår av kommunens svar till Konkurrensverkets förfrågan, som LindeNytt rapporterade om för en tid sedan.- Det är bara att konstatera att vi har gjort alla fel vi kan göra, säger kommunens upphandlingschef Magnus Nordkvist. Nu finns det en stor risk att kommunen får betala böter till konkurrensverket på upp emot 300 000 kronor.
Det var i slutet av januari som Konkurrensverket ställde sin förfrågan avseende köp av konsulttjänster av miljö och arkitektonik till Lindesbergs kommun. Det var efter ett anonymt tips som Konkurrensverket bedömde att de ville granska att kommunen och BMB följt lagen om upphandling. Lindesbergs kommun har under förra veckan arbetat intensivt med att samla ihop fakturor, avtal och kontrakt som tecknats under 2013. Jobbet har gjorts av den centrala upphandlingsenheten i kommunen som fungerar som ett stöd och ger råd till de självständiga upphandlingsansvariga på förvaltningarna.
Idag har svarsskrivelsen färdigställts och det framgår att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning under 2013, utan att annonsera eller åberopa ramavtal, har köpt konsulttjänster inom miljö- och arkitektonik för 1 781 816 kr. Därutöver har myndigheten tecknat kontrakt som slutförs i år till ett värde av 1 000 000 kronor. Ytterligare en avdelning, Näringsliv och Utveckling , har köpt samma typ av konsultjänster utan att annonsera. Här handlar det om 352 775 kronor under 2013. Sammantaget för hela kommunen uppgår inköpen till 3 134 591 kr.
– Det står nog ganska klart att BMB och kommunen borde ha, enligt lagen, upphandlat dessa tjänster, säger Magnus Nordkvist. Vi kan inte heller se att BMB kan åberopa särskilda undantag eller omständigheter som försvarar inköpen.
Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings förvaltningschef, Peter Grönlund, medger att förvaltningen upphandlat tjänster utan att följa upphandlingslagen. Det handlar om exempelvis bygginspektörkompetens och projekteringstjänster. Något som BMB-nämnden inte fått några återrapporteringar om.
– Det är så klart inte bra, säger Peter Grönlund. Vi borde förstås ha haft ramavtal men på grund av brist på folk och kunskap har detta fått fortgå en längre tid. Fast brist på arbetskraft är väl en omständighet som Konkurrensverket inte bryr sig om.
Kommunchef Christer Lenke kommer på fredagens förvaltningschefsmöte att ha denna fråga på dagordningen.
– Det som hänt är inte försvarbart, säger Christer Lenke. Nu ska vi direkt utreda vad som brustit när det gäller dessa upphandlingar. Jag har också gett upphandlingschefen i uppdrag att jobba fram nya rutiner för hur vi ska planera för och upphandla konsulttjänster överlag i kommunen.
Om Konkurrensverket finner att Lindesbergs kommun gjort otillåten upphandling kan en upphandlingsskadeavgift utdömas. Avgiften är lägst 10 000 kr och högst 10 miljoner kronor. Dock kan avgiften aldrig överstiga tio procent av kontraktsvärdet.
– Eftersom vi medger att det handlats tjänster, i strid mot upphandlingslagen, för över 3 miljoner kronor är risken överhängande att kommunen blir dömda till en avgift, säger Magnus Nordkvist. I så fall handlar det om böter på 250 000-300 000 kronor.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.