Strax innanför ingången till Lindesbergs Stadsbibliotek hittade man under eftermiddagen två fysiska planerare, Isabella Lohse och Frida Nilsson, vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning. Anledningen var att föra en medborgardialog om vad lindesbergarna tycker om de befintliga gång- och cykelvägarna, och vad som framöver behöver förändras och förbättras.
Isabella Lohse och Frida Nilsson, fysiska planerare, stod under eftermiddagen beredda att svara på invånarnas frågor och åsikter om gång- och cykelvägar.
– Vi håller på att ta fram en gång- och cykelplan, vi vill få ett helhetsgrepp om gång- och cykelfrågan. Så nu passar vi på att samla in synpunkter från lindesbergarna. Vi har mycket underlag, men inte samlat, berättar Isabella och fortsätter:
– Vi måste prioritera cykel och fotgängare som trafikslag. Det är en liten stad så det är tidseffektivt, men då måste det också vara trafiksäkert och attraktivt, och finnas parkeringsmöjligheter. Om man ska byta fordon vid knytpunkter för kollektivtrafiken, så är det viktigt att ha värdeskyddande parkering, och det är något som saknas idag.
Frågor och tankar som dykt upp under tiden som Isabella och Frida funnits på plats, berör bland annat Torphyttan och vägen in till stan, att man vill ha separerade gång- och cykelvägar då exempelvis äldre tycker det inte är vidare smidigt när rollatorn är med på promenaden. Även hastigheter har påpekats.
– Men det kan inte vi reglera, men vi tar till oss det och för det vidare till rätt personer, säger Frida.

Djupdalsgatan mot Brotorpsskolan ska åtgärdas, och man vill säkra skolvägar.
– Man vill våga släppa sina barn att cykla till skolan, det är jätteviktigt!, tycker Isabella.
Bra gång- och cykelväg genom Lindesberg är det som man kommer att lägga krut på i första hand, men för den sakens skull glömmer man inte bort sträckor mellan till exempel Stråssa och Storå.
Flertalet som vill uttrycka sina åsikter i frågan har redan gjort det genom att lämna in medborgarförslag, men medborgardialog är ändå väldigt viktigt.
– Och här får de ett ansikte på oss, avslutar Isabella.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.