Idag skiftar Lindesberg skepnad och kliver tillbaka till det amerikanska 1800-talet. Med start 16.00 river Western-dagarna igång, ett evenemang som Linde City står bakom. Under fredag och lördag bjuds det på allt ifrån linedance till bovar och banditer på stadens gator.
Klockan 16.00 i eftermiddag går startskottet för Western-dagarna. Bakom det två dagar långa eventet står Linde City, som fick höra idén via Christer Kallin på Lindesbergs Näringsliv. Under våren har diskussionerna gått och summan av kardemumman blev alltså det evenemang som drar igång senare idag.
– Vi ser fram emot det med förväntan. Det ska bli ett spännande, intressant och förhoppningsvis också givande evenemang. Både för besökande och deltagare, säger projektledaren Peter Bring.
På schemat för Western-dagarna återfinns gott om höjdpunkter, där många av aktiviteterna äger rum vid Loppholmarna. Utöver de fasta hålltiderna har Linde City även en instagramtävling under eventet, där finaste bild kommer att koras. All information finns på Linde Citys hemsida och evenemanget pågår fram till och med lördag kväll. Från arrangörshåll hoppas man på en riktig folkfest, där cowboys och banditer lockar Linde-befolkningen ut på gatorna.
– Vi har inte gjort några som helst kalkyler över besökssiffror. Utan vi hoppas bara att så många som möjligt ska komma ut, titta på vad vi håller på med och tycka att det är kul, berättar Bring och utvecklar sig.
– Det är själva tanken med att vi i Linde City gör det här. Vi vill få folk att röra sig på stan, gästa våra affärer och restauranger och inse att Lindesberg är en trevlig plats att vara på.
Hålltider Western-dagarna:
Fredag:
16.00 Invigning vid Loppholmarna med musikunderhållning
18.00 Rendevouz vid Loppholmarna
Lördag:
11.00 Invigning av lördagen och välkomstsalut
12.00 Bovar och banditer vid Fingeboäng
13.00 Ponnyridning hos guldvaskarna vid Fingeboäng
13.00 Prova på linedance vid Loppholmarna
14.00 Bågskytte vid Loppholmarna
14.30 Traktens tjuvar och banditer vid Flugparken
15.00 Indians som berör vid Loppholmarna
18.00 Rendevouz
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.