Tvärnitar och tveksamheter är inte förenat med säkerhet. I vissa korsningar i centrala Lindesberg är detta vardag sedan ombyggnaden av Kristinavägen. Än värre upplevs situationen för oskyddade trafikanter, fotgängare och cyklister.-Det är framförallt äldre, funktionshindrade och barn som utsätter sig för den största risken att bli påkörd, uttalar sig Centerpartiet i Lindesberg som nu föreslår att återskapa de tidigare övergångsställena.
Gångpassage eller målat övergångsställe? Ja, den frågan delar folket i två läger. På Kristinavägen har de målade övergångsställena ersatts med gångpassager där trafiken inte behöver lämna fotgängare företräde. Istället skall fotgängaren invänta en lucka i trafiken alternativt hoppas att godhjärtade bilister stannar och släpper över honom eller henne. Tidigare uttalanden från kommunen har låtit att fotgängare och bilist skall hålla ögonkontakt med varandra för att signalera att det är OK att knalla över. I en vilda västern-korsning är detta för mycket att begära, när trafikanterna redan har fullt upp att undvika sammanstötningar.
Centerpartiet i Lindesberg har lyssnat på den kritik som invånarna levererat i frågan om trafiksäkerheten – eller trafikosäkerheten om man så vill. Det är i synnerhet korsningen Kristinavägen/Skolgatan/Järnvägsgatan, där huvudleden svänger, som bedöms som högrisk efter centerns egen utvärdering, som grundar sig på egna observationer samt intervjuer med människor.
-Förvisso har det så vitt centerpartiet känner till inte inträffat någon allvarlig olycka, men oaktat det bör man fundera på ett återskapande av de traditionella övergångsställena, skriver Centern i en motion.
Istället för att passivt invänta att en allvarlig olycka inträffar, vill man förebygga att sådant inte skall ske. Samma sak gäller på två platser i Fellingsbro som man granskat närmare. Där råder dessutom 50-väg.
-Centern föreslår att vad avser Kristinavägen återskapa de traditionella övergångsställen som tidigare fanns där, alternativt att återskapa övergångsställen på några utvalda korsningar permanent eller under en försöksperiod och därefter utvärdera.