Lindesberg mäktar ta emot mellan 400-500 asylsökande per år. Det är riktmärket som man lade fram för nio år sedan i kommunfullmäktige. På senare år har Lindesberg tagit emot mer än det dubbla mot vad man först talade om och det är inte acceptabelt, menar kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder.-Sett ur ett större perspektiv, tar vi emot kollosalt många och det kan vi inte hantera, det är inte heller rätt mot dem som kommer hit för att få sina ärenden prövade, säger Ceder.
De människor som anländer till Sverige för att söka asyl, får inte klumpas ihop i större samlingar på mindre orter. Så har fallet varit i Lindesberg sedan ett par år tillbaka. Socialdemokraten och KS-ordföranden, Anders Ceder, är en av få politiker som har vågat ta i frågan och vill göra något för att styra upp situationen. Nu i februari kommer han att träffa topparna hos Migrationsverket för att trycka på i frågan. Ceder understryker att lokalkontoret i Lindesberg inte är ansvariga för hur det utvecklats i Lindesbergs kommun.
-Jag tycker inte att landet skall ta emot färre asylsökande, det är inte det frågan handlar om. Det är hur man hanterar dem som kommer hit, hur man dessutom kör över kommuner som i vårt fall. Vi hade ett muntligt avtal om att ta emot mellan 400-500 asylsökande per år, det blev mer än det dubbla och jag tycker vi blev överkörda här, förklara Anders Ceder.
Han drar en parallell till anläggningen i Stråssa. Visserligen har ortsborna verkat för att göra allt de kan för att hjälpa asylsökande att känna sig välkomna som en del i samhället, men det räcker föga när det sker i sådan omfattning som i Stråssa. Överbeläggning beskriver inte ens halva sanningen.
-Vi måste få politikerna i Riksdagen att inse att det inte fungerar. Idag blir det för många på en och samma plats och dessutom blir de mer eller mindre lämnade där. Förr fanns pengar för att snabbt få dem i sysselsättning under deras prövotid, men dessa pengar har dragits tillbaka nu. Utan sysselsättning och att leva i ovetskap om sin framtid, det är klart att många mår fruktansvärt av den kombinationen, poängterar Anders Ceder.
Det stora mottagandet av asylsökande, måste fördelas över fler kommuner istället, tycker Ceder.
-Ja, för då skulle vi inte få några problem. Fördelas alla över fler platser så tror jag att vi kan minska mycket av den främlingsfientlighet som är en konsekvens av hur man hanterar det här idag.
Lindesbergs kommun kan inte själva sätta stopp och justera ned mottagandet till de siffror man själva önskar.
-Det enda vi kan bromsa med, är att beordra det kommunala fastighetsbolaget att inte hyra ut till Migrationsverket. Men det är ingen lösning eftersom det finns många privata fastighetsbolag att vända sig till. Därför ser jag att det enda sättet är att gå direkt till toppen och det får jag möjlighet till nu, vilket jag är mycket tacksam för, säger Anders.
Anders Ceder kommer tillsammans med representanter för två andra kommuner, Askersund och Ljusnarsberg, få träffa de högst ansvariga på Migrationsverket den 29:e februari.
-Jag hoppas verkligen att man förstår vår situation och inser att det måste ske förändring. Jag skall i alla fall göra vad jag kan, avslutar Ceder.