Många fordon, cyklister och fotgängare rör sig i Brodalsområdet - och nu vill man göra det säkrare för samtliga. Foto: Fredrik Norman
Vill sänka farten i hela Brodalen
Nu skall vägen till och från skolan bli ännu säkrare för barn och ungdomar, som rör sig i området Brodalen. Det är längs den nybyggda gång- och cykelvägen, som sträcker sig från Gröna bron och ända upp till Brotorpsskolan, som man nu kommer att göra en åtgärd för ökad trafiksäkerhet.
– Det blir en hastighetsreducerande åtgärd i korsningen Torphyttevägen/Djupdalsgatan, som skall vara färdig innan skolstarten i höst, berättar Håkan Blaxmo, trafikingenjör vid Samhällsbyggnad Bergslagen.
Dessutom vill trafikingenjören även sänka hastigheterna i hela Brodalsområdet.
Trafiksäkerhetsåtgärden i nämnda korsning är alltså inte det enda som trafikingenjören vill genomföra för ökad trafiksäkerhet i området Brodalen och Tredingen (från Lindeskolan i söder till Brotorpsskolan i norr). I slutet av förra året gjordes en trafikmätning i området, för att få en bild av trafikflödet samt hastigheterna. Den visar att lite drygt 3000 fordon åker längs Torphyttevägen varje dygn och håller en medelhastighet på 40 km/h. Under mätningen noterades drygt 80 km/h som högsta syndarhastighet.
– Det är ju 50-väg som råder här, men det är en ganska hög hastighet med tanke på alla utfarter från villagatorna. Därför vill jag arbeta för att sänka hastigheten på såväl huvudlederna Torphyttevägen och Siggebohyttevägen samt alla villagator, säger trafikingenjör Håkan Blaxmo.
Bedömningen är att en relativt stark trafikström går in i området och att hastigheterna överlag bör sänkas. Blaxmo vill sänka från 50 km/h till 40 km/h på de två stora huvudlederna i området samt sänka till 30 km/h på samtliga tvärgator/villagator.
30 km/h på samtliga småvägar i området är målet för trafikingenjör Håkan Blaxmo. Foto: Fredrik Norman
– Det här är ju ett område där trafiken ökat och fortsätter att öka med anledning av att området har exploaterats ganska kraftigt de senaste åren. Dels har vi arenan med alla event och aktiviteter som drar trafik dit – men sedan har vi också fått en hel del nya bostäder i det här området, som naturligtvis också bidrar till ökad trafik, påpekar Håkan Blaxmo.
Korsningen Torphyttevägen/Djupdalsgatan. Här byggs ett nytt farthinder i sommar. Foto: Fredrik Norman
När en eventuell hastighetsjustering kan komma att ske, är i nuläget oklart. Den åtgärd som dock vidtas redan nu i sommar, för ökad trafiksäkerhet, är att bygga ett ”farthinder” där gång- och cykelvägen korsar Torphyttevägen. Vägen byggdes i syfte att skapa en säkrare färd till och från skolan för barn och ungdomar. Själva farthindret blir en upphöjning i vägbanan, som tvingar fordon att sänka hastigheten kraftigt. Farthindret skall byggas nu i sommar och stå färdigt innan skolorna startar igen efter sommarlovet.
Fotnot: Det farthinder som finns på Siggebohyttevägen, där skolungdomarna korsar vägen, kommer eventuellt byggas om enligt samma modell som nu skall byggas på Torphyttevägen. Detta ligger dock endast på diskussionsstadiet ännu.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bröderna Svante och Sixten provade fiskelyckan. Foto: Camilla Lagerman
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...