Föreningen HBKR i Lindesberg vill återskapa det som rasade när Augustibuller gick i konkurs och festivalen lades i malpåse. Sedan i slutet av förra året, har diskussioner pågått med bland annat Lindesbergs kommun om detta.-Vi hoppas få besked från kommunen angående en del frågor snarast möjligt, för vi bör komma igång med förberedelserna omedelbart om vi ska lyckas med det här, säger Daniel Lindmark, informatör för HBKR.
Det är fortfarande bara en dröm – men det var även Augustibuller när det drog igång för många herrans år sedan. Daniel Lindmark var själv med i arbetet när det började småbullra på Kyrkberget och drömmen om en stor festival blev verklighet. Inom ett par års tid hade namnet Augustibuller etablerat sig på Sveriges festivalkarta och evenemanget hade vuxit rejält i publiksiffror under samma tid.
Nu vill HBKR återinföra Lindesberg på festivalkartan. Idén är ganska enkel, menar man. Det handlar bara om att damma av ett tidigare beprövat koncept och köra det på liknande sätt som när det var som mest framgångsrikt.
-Det kommer alltså inte bli en gratisfestival. Det funkar inte om man ska göra det rejält från början. Vi kan inte kommentera detaljerna riktigt ännu, dels för att vi väntar på besked från Lindesbergs kommun angående eventuell plats osv. Det vi kan säga, är att namnet på festivalen kommer kännas bekant, säger Daniel Lindmark och småler.
För att råda bot på spekulationer, avslöjas att det inte är något Augustibuller 2 eller dylikt man har tänkt sig på den punkten.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och strax efter klockan 12.00 sprang de ut i solskenet. Klass efter klass, alla lika euforiskt lyckliga över att studenten äntligen var här! Upplev den enorma lyckan i bildspelet ovan.
Sommarlovets första vecka blir en riktigt festlig sådan, när LIBO tillsammans med flera av kommunens olika idrottsföreningar bjuder in till aktivitetsvecka. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet. Nytt för i år är att man utökar orterna till att även innefatta Guldsmedhyttan och Frövi.
Nu har startskottet gått för en ny fullspäckad säsong med konstutställningar hos Perssons Magasin i Löa – och först ut är den lokala konstnären Katalin Hamori från Lindesberg.
– Det är trevligt när det är lokala konstnärer som ställer ut hos oss, säger Eva Persson som driver Perssons Magasin tillsammans med maken Carl-Eric.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder förskolan även barnomsorg kvällstid, nattetid och helger, Nattviolen, som finns på Tallbackens förskola i Lindesberg (för närvarande 27 barn) och på Skogsdungens förskola i Frövi (för närvarande 8 barn). Sådan omsorg, ibland kallad nattis, är inte en del av förskola utan benämns som ”annan pedagogisk verksamhet” och kommunen är inte skyldig att erbjuda denna verksamhet men ska sträva efter att tillgodose invånarnas önskemål. Kommunen får inte ta extra betalt för denna service.
Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på fina förutsättningar med värmande sol, barnaktiviteter och nationalsång. Halvvägs genom tävlingsdagen fick den medverkande publiken även applådera in en utklassande hemmaseger.
Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby. Dessutom blir det stor premiär för Zoé Mauger som debuterar med sina franska bakverk.
– Det är första gången som jag står och säljer på ett event. Jag känner mig väldigt förväntansfull inför dagen, säger Zoé glatt.
Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.