Oskar Jönsson Vikterlöf ser fram emot återkomsten till Arenan och mötet med Teemu Sarna. FOTO: Hannes Feldin

Volleypremiären: ”Har nog ett av Sveriges bästa jobb nu”

På lördag inleder Lindesberg Volley sin nya säsong i Elitserien. Premiären spelas hemma i Arenan mot RIG Falköping, som har ett bekant ansikte på tränarbänken. Inför återkomsten till Lindesberg berättar Oskar Jönsson Vikterlöf om sitt nya drömjobb, säsongen som väntar och vad han tror om Lindes chanser.

I mitten av april presenterades Oskar Jönsson Vikterlöf som ny tränare vid RIG Falköping. Då kom han från en säsong som huvudtränare för Örebro, men hade dessförinnan många år i Lindesberg Volley bakom sig. Under sommaren har Oskar haft chansen att förbereda sig och lagom till skolstarten i augusti var det dags att kliva på det nya heltidsuppdraget.

– Jag har nog ett av Sveriges bästa jobb nu. Det är jätteinspirerande och jättekul att jobba med unga spelare som vill mycket och som vill utvecklas, berättar Oskar glatt.

Arbetet i RIG skiljer sig mycket från övriga tränaruppdrag på så vis att det styrs av förbundet. Samtliga av lagets Elitserie-spelare studerar vid gymnasiet i Falköping, en verksamhet som Oskar kommer att ansvara för. Steget in i skolvärlden blir därför en omställning.

– Det är inte enorma skillnader, man får alltid ha individen i fokus. Men de här tjejerna är väldigt unga och man måste ta hänsyn till andra saker då, förklarar Oskar och utvecklar sig.

– De går i skolan och är inte så vuxna som en tjej som till exempel spelar i ett Elitserie-lag och pluggar på ett universitet är. Hon måste klara av i den åldern att ta ansvar. Här måste man hjälpa dem att ta det ansvaret och hjälpa dem hur de ska kunna hantera sin tid för att få ut det mesta av sitt eget volleybollspelande.

Fokus på utveckling – inte resultat

En annan omställning från tiden i Lindesberg och Örebro är kunskapsnivån. Tidigare har Oskar haft tillgång till trupper med etablerade Elitserie-spelare, utlandsproffs och stora meriter. Nu är allt det utbytt mot klart yngre spelare.

– De har kanske inte med sig lika mycket och man får börja på grundnivån och jobba sig uppåt. Men det är också positivt, att man kan jobba sig uppåt så pass fort eftersom att de är utvecklingsbara, resonerar Oskar.

Hans arbetsdagar ser ofta olika ut och styrs över vad som står på schemat. Överlag upplever han att jobbet påminner mycket om det i andra klubbar, men att det blir fler tidiga morgnar.

– Två dagar i veckan börjar jag på morgonen, halv åtta ungefär, med fysträning och bollträning. Efter det spenderar jag dagen med att planera, pappersarbete gällande spelare och allt möjligt som behöver göras runt en volleybollklubb. Sen på kvällen är det träning, berättar Oskar.

Hur många elever är det som du ansvarar för?
– Just nu är det 34 tjejelever i vårat system. Det är många härliga tjejer och en väldigt rolig grupp att jobba med.

Själva grundtanken med RIG är att förädla de unga volleybolltalanger som man lockar till sig. När Oskar ser på Elitserie-äventyret är han därför försiktig med att sätta målsättningar i form av resultat. Fokus är istället riktat på utveckling, både för individen och för laget som helhet.

”Jag älskar att komma till Lindesberg och spela”

Den nya upplagan av Elitserien drar igång nu på lördag. RIG inleder då med match mot Linde i Arenan, en plats som betyder väldigt mycket för Oskar.

– Skitkul! Jag älskar att komma till Lindesberg och spela. Det blir en så otroligt härlig stämning på läktarna, speciellt nu när det är seriestart och alla har väntat hela sommaren. Jag ser fram emot en match med mycket energi och mycket publik i hallen, säger Oskar.

Vad vill du från se från ditt eget lag?
– Jag hoppas att vi kan visa upp de grejerna som vi har tränat på.

Premiäromgången blir intressant på flera sätt, inte minst för Lindes del. Laget har under sommaren genomgått en förändringsprocess där man valt att inrikta sig på unga spelare. Både Elsa Arrestad och Anna Lennartsson har kontrakterats, en duo med en bra bit upp till 20-strecket. Oskar tycker att den mer ungdomliga prägeln ser spännande ut.

– Jag tycker att de unga spelare som de valt att satsa på är värda att satsa på. Elsa kommer definitivt att vara aktuell för juniorlandslaget nästa år. De andra tjejerna är ju mer etablerade och har mer erfarenhet än någonsin, så jag tycker att det ser positivt ut för Linde.

”En chans att slå lite mer ur underläge”

Mer oroande för 29-åringen är den tunna trupp som hans tidigare lag förfogar över. Linde har i dagsläget endast nio kontrakterade spelare, en fara om du frågar Oskar.

– Det är värt att få in bredd om man får chansen och det finns svenska spelare därute. Jag hoppas för deras skull att de kan få in någon mer. Inte för att spelarna de har inte räcker till, utan mer för att just mängden är viktig och det är jobbigt att gå runt på nio spelare en säsong. Men spelarna de har ser spännande ut och det blir kul att se hur de står sig när det blir riktiga matcher.

Med en tunn trupp och många unga spelare är förväntningarna på Linde mindre ställda inför denna säsong, åtminstone utifrån. I samband med tisdagens upptaktsträff tippade Elitserie-tränarna Linde utanför topp fyra. Det tror Oskar har sin förklaring i att lag som Örebro och Gislaved förstärkt sina trupper och att konkurrenterna ser starka ut.

– Det är inte jättekonstigt att de (Linde) tippas utanför och de ska inte ta det som en knock. De ska istället ta det som en chans att slå lite mer ur underläge än vad de har fått göra vanligtvis. Jag tror inte att de är sämre, det är bara det att på pappret ser de andra lagen bra ut. Vi har verkligen en bredd i toppen i år, betonar Oskar.

Kommer det att bli en jämnare serie än vanligt?
– Jag tror att det kommer att bli jämnt. Men jag tycker att det var jämnt förra året också.

Volleypremiären:
Lindesberg Volley-RIG Falköping
Lördag 3/10 16.00 i Arenan

Publicerad 1 oktober 2015 klockan 18:11


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-20 21:27