Även i år står husbandet Inge Vidars för trevlig bakgrundsmusik. Arkivfoto: Ida Lindkvist
Traktorträff i Ullersätter för tredje gången
Även i år står husbandet Inge Vidars för trevlig bakgrundsmusik. Arkivfoto: Ida Lindkvist
Traktorträff i Ullersätter för tredje gången
Traktorträffen Ullermuller kom att bli en stor familjefest. Med traktorer, släp och skördetröskor i långa banor, korvförsäljning, liveband, strålande sol och flertalet marknadsstånd lockades hela familjen till Ullersätter.
Parkeringen på det stora gärdet börjar bli fullt och de gula västarna guidar besökarna efter bästa förmåga. Rakt över den smala grusvägen står det framförallt traktorer uppradade på flera långa led. Det är olika årsmodeller, någon har en spricka i rutan, någon annan fick en upprustning härom året. Det lockar många nyfikna och intresserade, inte bara lantbrukare, utan många familjer är på plats för att se sig omkring. Bakom traktorträffen Ullermuller står från första början Christofer Kärrdahl som idag går under titeln ”Mullergeneral”.
– Det var jag och ett par kompisar som åkte till Nostalgibyn i gamla traktorer. Vi tyckte det var så kul att vi bestämde att vi måste göra om det. När vi sedan hade ett styrelsemöte och diskuterade vad vi skulle göra till sommaren, föreslog jag en traktorträff. Därifrån är det! Sådana här träffar är vanliga, det är en växande grej, berättar Christofer.
Man har 13 marknadsplatser där lokala försäljare ställer ut, och drygt 60 stycken traktorer på platsen. Efter utställningen ska det bli en traktorcruising att skåda. Några av traktorerna har också släp där familjen kan hoppa ombord för att följa med på åkturen.
– Det är en stadig ökning och gott om besökare, och vädret är med oss. Det är fullt på parkeringen, det brukar det inte vara, konstaterar Christofer och sneglar där bilarna står tätt ihop, och fortsätter:
– Det är inte bara traktorer, man tycker att det är trevligt att komma hit och träffa folk och komma ut på landet. Det blir en familjedag där man kan handla av lokala handlare och titta på traktorer.
Det provsitts traktorer, diskuteras årsmodeller och renoveringar. Man förtär korv med bröd och lyssnar på livebandet Inge Widars. Och traktorerna, en del som bara ställs ut, men också sedan som fortfarande används, låter sig imponeras av många. Hans Persson från Lindesberg har med sig två stycken traktorer till utställningen. Det ena är en Volvo 350 Boxer, -61. Han har lagt ner en hel del tid och omsorg på fordonet.
– Jag har målat och snyggat till, satt på plåt och stängt in hytten, då håller det värmen bättre, det blir kallare med öppen, berättar Hans men vänder sig snart till sin Guldkalv, Ferguson.
Hans visar upp sin Volvo-traktor.Guldkalven ligger Hans extra varmt om hjärtat. Foto: Ida Lindkvist
– Den gjordes bara under ett år, 1956 till -57. Den är lite bättre än Grållen. Det sägs att den här traktorn är den bästa traktorn efter Grålle, man gör inte bättre traktorer överhuvudtaget. Den här årsmodellen ska vara grå, just Guldkalven ska vara grå med brons, annars har man fel färg på traktorn, säger Hans.
Guldkalven har varit i Hans ägor i nästan 20 år och den har varit till nytta. Hans fortsätter:
– Jag har plogat lite med den på vintern, jag har gjort i ordning ett snöblad. Den här kan bli värd pengar med åren, säger Hans leende.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.