Att ha någon form av betalkort är en självklarhet i Sverige, och många har också ett kort med kredit. Kreditkort har ofta många fördelar utöver att erbjuda en buffert under tuffare månader, som till exempel bonus och rabatter; men det innebär också en risk för extra avgifter och betalningsproblem. I denna artikel tipsar vi om hur du undviker de
vanligaste misstagen.
Misstag 1: Välja första bästa kort
Marknaden för kredit- och betalkort har exploderat i Sverige under de senaste 15 åren. Idag finns fler än 200 olika kort från ett 20-tal kortutgivare. Trots detta väljer många att ha det betal- eller kreditkort som deras vanliga bank erbjuder, eller första bästa kort som marknadsförs i någon kampanj. Att inte göra ett medvetet val när du väljer kredit- eller betalkort kan medföra att du betalar onödigt mycket i avgifter, eller missar bra förmåner som rabatter, specialerbjudanden eller bonus.
Undvik genom att:
• Tänka igenom dina behov innan du väljer kort – hur mycket och till vad kommer du använda kortet?
• Jämföra flera olika kort utifrån de parametrar du anser vara viktiga.Här kan du också ansöka om flera kreditkort med bara en UC. På så sätt kan du se vilka kort du kan få utan att försämra din kreditvärdighet. Därefter kan du jämföra kortet som du blivit beviljad för att ta reda på vilket som passar dig bäst.
Misstag 2: Bara ha ett kort
Att bara ha ett kort kan påverka dig negativt av flera anledningar. Dels gör det dig väldigt sårbar om ditt kort skulle bli stulet, eller om det av någon annan anledning sluta fungera. Kortbetalning är normen i dagens Sverige, och det är svårt att klara sig utan kort även om det bara är för några dagar. Enligt Riksbanken finns det i och med det oroliga läget i omvärlden en ökad risk för till exempel cyberattacker mot betalningsnätverk och banker, och de rekommenderar här alla att dels ha kontanter hemma, och dels ha minst två kredit- eller betalkort från olika kortutgivare.
Det är också så att det kan vara svårt att hitta ett kort som är bäst på allt; och genom att ha flera olika kort kan du bättre utnyttja olika förmåner. Många kortutgivare tillåter också flera kort kopplade till samma konto – vilket gör det smidigt att ha koll på gemensamma kostnader för familjer och delade hushåll.
Undvik genom att:
• Ha minst ett backup-kort. Om du är orolig för att din kreditvärdighet ska påverkas negativt av själva krediten kan du välja ett debetkort.
• Använda olika kort för olika tillfällen, som till exempel ett kort för utlandsresor som saknar valutapåslag.
Misstag 3: Betala onödiga avgifter
De flesta som väljer kreditkort tar hänsyn till årsavgiften – är den rimlig i förhållande till kortets förmåner? Dock finns det många andra avgifter att hålla koll på, varav flera kan undvikas helt och hållet. Även om avgifterna är små är det irriterande att behöva betala i onödan. Och totalsumman kan bli ganska stor om du inte har koll.
Undvik genom att:
• Läsa kortvillkoren noga och spana efter extra avgifter som växlingspåslag, uttagsavgift och fakturaavgift.
• Skaffa ett kort utan växlingspåslag om du ofta är utomlands. Det finns flera på marknaden som också saknar årsavgift.
• Se till att du alltid väljer e-faktura eller autogiro. På så sätt slipper du fakturaavgift och du minskar risken för att du glömmer eller tappar bort en faktura och drabbas av påminnelseavgifter och ränta.
Misstag 4: Handla för mer än du har råd med
Kreditkort är praktiskt och kan dessutom ge dig en extra buffert om det är tomt i kassan. Samtidigt är kreditkortsskulder en vanlig orsak till betalningsanmärkningar och ekonomiska problem. Att handla på kredit är att låna pengar, och betalar du inte fakturan i tid tillkommer en hög ränta. Det är väldigt lätt att bara dra kortet och betala utan att först ha tänkt igenom om du verkligen har råd och om du inte är försiktig kan du lätt hamna i en spiral med växande skulder. Här kan du också läsa mer om huruvida kreditkort är bra eller dåligt.
Undvik genom att:
• Aldrig använda kreditkort till att betala för sådant du egentligen inte har råd med, eller för att lösa andra skulder. Läs mer om hur du inte ska använda ditt kreditkort.
• Sänk maxkrediten på ditt kreditkort till ett belopp som du vet att du kan hantera. Behöver du någon gång handla för mer pengar kan du i förväg föra över pengar från ditt bankkonto för att tillfälligt öka den tillgängliga krediten.
• Överväga ett debetkort om du har låg inkomst och/eller dålig impulskontroll. Det är ett helt riskfritt alternativ.
Misstag 5: Inte utnyttja förmåner
De flesta kreditkort har olika förmåner kopplade till sig. Vissa, som bonus, kommer du automatiskt att utnyttja så fort du använder kortet medan andra kräver att du planerar lite. Nästan alla kreditkort har till exempel en reseförsäkring med avbeställningsskydd som gör att du inte behöver köpa till det avbeställningsskydd som flygbolagen säljer. Många kreditkort har också bra rabatter på saker som hotell och hyrbilar.
Undvik genom att:
• Alltid betala alla resor med ditt kreditkort.
• Ta för vana att kolla igenom kortutgivarens hemsida eller nyhetsbrev då och då för att spana in specialerbjudanden och kampanjer.