Om du funderar på att teckna ett lån utan UC gör du antagligen det för att du vill undvika att din UC-score påverkas av din låneansökan. I den här artikeln kommer vi gå igenom de situationer då ett lån utan UC kan vara bra, prata om vad riskerna med sådana lån är, samt gå igenom allt du behöver tänka på så att du får ett så bra lån utan UC som möjligt.
Varför välja lån utan UC?
Lån utan UC innebär att långivaren inte använder sig av kreditupplysning via UC, utan istället hämtar din kreditinformation från andra aktörer, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Det gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas av din ansökan.
Många väljer lån utan UC när de har oväntade utgifter och behöver pengar snabbt – till exempel om tv:n har gått sönder och du snabbt behöver en ny, eller om frysen plötsligt lägger av. Det är också ett alternativ för den som bara behöver låna en mindre summa och vill undvika att en kreditupplysning via UC ska försämra chanserna att få ett större lån i framtiden, exempelvis om du planerar att ansöka om ett bolån senare samma år. För personer med flera UC-förfrågningar sedan tidigare kan det också vara
ett sätt att öka chansen att bli beviljad ett lån.
Tänk på detta innan du ansöker:
1: Förstå först dina behov och din ekonomi
Innan du ansöker om ett lån utan UC är det viktigt att du förstår varför du behöver låna och hur mycket du faktiskt behöver. När du sakligt går igenom vad du behöver pengar till, och hur mycket pengar du faktiskt behöver, kan du undvika att låna mer än nödvändigt – något som annars kan leda till onödigt höga räntekostnader.
Ta dig också tid att göra en enkel budget. Gå igenom dina inkomster, fasta utgifter och hur mycket du realistiskt kan avsätta varje månad för att betala tillbaka lånet. På så sätt kan du skapa en tydlig återbetalningsplan redan från början, vilket minskar risken för att du får betalningsproblem längre fram.
2: Jämför långivare och villkor noga
Lån utan UC kan ha väldigt olika ränta och avgifter. Det är därför det är så viktigt att jämföra långivare – men så fort du gör en ansökan görs det en kreditupplysning på dig, så vad kan man då göra för att se vad långivarna egentligen erbjuder? Det enklaste sättet är att använda en jämförelsesajt, där de går igenom långivarnas räntor och villkor, och rekommenderar olika långivare för olika situationer.
3: Kontrollera avtalet innan du signerar
Det är inte ovanligt att långivare har avgifter som de inte direkt stoltserar med. Det kallas ofta dolda avgifter, men en dold avgift är fortfarande en avgift som de måste nämna i avtalet. Ofta rör det sig i sådana fall om en hög uppläggningsavgift, eller andra villkor som inte har direkt med räntan att göra, eftersom de vet att de flesta jämför just räntan. För att få en så bra bild som möjligt över hur mycket du kommer betala i månaden bör du alltid kolla på den effektiva räntan, som tar med både den nominella räntan och övriga avgifter.
4: Känn till riskerna med lån utan UC
Även om lån utan UC kan vara ett smidigt alternativ i vissa situationer finns det också flera risker. Dessa lån kommer ofta med högre räntor och avgifter än traditionella privatlån. Löptiderna är också ofta kortare och lånebeloppen lägre, vilket kan öka pressen att betala tillbaka snabbt.
Eftersom dessa lån inte baseras på en UC-kontroll utan på en kontroll av andra kreditupplysningsbolag kan de också godkännas även om du har en svagare kreditvärdighet – men det innebär inte att det är en bra idé att låna. Att få ett lån betyder inte automatiskt att du borde ta det. Om du redan har en ansträngd ekonomi kan ytterligare ett lån göra situationen ännu svårare. Därför är det viktigt att du väger riskerna noggrant och bara lånar om du verkligen har möjlighet att betala tillbaka i tid.
5: Fördelar du kan dra nytta av
Trots riskerna finns det också tydliga fördelar med lån utan UC, särskilt om det görs på ett genomtänkt sätt. Du får ofta ett snabbt besked om din ansökan beviljas, ofta direkt på skärmen, och pengarna kan betalas ut samma dag. Eftersom långivaren inte använder UC påverkas inte din kreditvärdighet hos dem, vilket kan vara en fördel om du planerar att söka ett större lån hos en bank i framtiden.
Det finns dessutom många aktörer att välja mellan, vilket gör det möjligt att jämföra villkor och hitta ett lån som passar just din situation. När du hanterar ett sådant lån ansvarsfullt, kan det faktiskt bidra till att visa att du är en pålitlig låntagare – vilket i sin tur kan stärka dina chanser hos mer traditionella långivare längre fram.
6: Låna alltid ansvarsfullt
Tänk på att man alltid ska tänka igenom beslutet både en och två gånger extra innan man tecknar ett lån. Även om det inte rör sig om en stor summa bör du alltid se det som att ett lån är en kostnad. Det du får in på kontot idag kommer behöva betalas tillbaka senare, och mer därtill i form av ränta. Så gå alltid i igenom din ekonomi och se till att du verkligen behöver lånet innan du tecknar det.
Sammanfattning
I den här artikeln har vi pratat om allt du behöver tänka på innan du lånar utan UC. Vårt främsta tips, om
du har bestämt dig för att ta ett lån, är att välja en långivare som ger dig ett så bra lån som möjligt. På
Kreditiums hemsida kan du enkelt jämföra flera olika långivare som erbjuder lån utan UC. Du kan läsa
om villkor, räntor, avgifter och enkelt se vilka som kostar minst, och mest.