För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.
Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget.
– Entreprenörskap är inte bara att driva ett eget företag, det är ett förhållningssätt. Ungdomarna är vår framtid och vi är både glada och stolta över att det är tionde året med Drömjobbarna. Det var jättemånga som sökte i år och det var ett svårt arbete att välja, men dessa är de vi tycker är de allra bästa, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.
Bland årets drömjobbare hittar vi 17-åriga Tage Eknor från Nora, som har ett brinnande intresse för bilar, något som även speglas i hans företagsidé.
– Jag vill hålla på med produktutveckling inom bildelar och bildetaljer och eventuellt lite rekond också. Jag vet att det finns ett stort bilintresse i Bergslagen och många motorburna ungdomar, där bland annat a-traktorer kan behöva specialdesignade lösningar, berättar Tage, vars storebror Ture var drömjobbare 2019.
Nelly Gryth, även hon 17 år från Nora, har en idé om att erbjuda broderade tryck och mönster på kläder.
– Jag vill kunna köpa en brodyrmaskin och där är jag väldigt glad att jag får hjälp av drömjobbet, då den kostar en del. Tanken är att man ska kunna brodera i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag ser det här som en möjlighet att lära mig massor!
18-åriga Viktor Rönnbacka Nybäck från Nora vill hjälpa företag att förbättra sina hemsidor.
– Tanken är att leta upp hemsidor med förbättringspotential, och sedan erbjuda min hjälp. Man kan som företagare söka mikrostöd för sådana här typer av tjänster, något som jag även kommer att informera om. Förutom att förbättra kommer jag även att erbjuda coachingtimmar, så att de sedan kan driva sidan på egen hand utan min hjälp.
Maja Svensson är 17 år och kommer från Lindesberg. Hon går andra året på frisörlinjen i Örebro, något som hon har stor nytta av i sitt företagande.
– Jag upptäckte ett behov av hemklippning under pandemin, då många inte inte kan ta sig iväg till frisören. Vi behöver alla lite ljus i vardagen och det kan vara skönt att bara få känna sig lite fin. Jag är fortfarande under utbildning, men har bra meriter från tidigare kunder. Jag är nyfiken på vuxenlivet, ler Maja.
Majas tvillingbror Alfred är även han en av årets drömjobbare, med ett stort intresse för skapande och design.
– Jag håller på med teknik- och produktutveckling, där jag hjälper företag att designa logotyper och folders. Jag har erfarenhet av CAD och har egna 3d-skrivare för att kunna utveckla egna prototyper att testa.
Aylyne Guiterrez Cruz från Fellingsbro har en dröm om en egen glasskiosk på sin gård, något hon hoppas kan bli verklighet med hjälp av Drömjobbet. Trots att gården ligger centralt i Fellingsbro hoppas Aylyne kunna skapa en karibisk oas med glass i olika smaker.
– Jag vill öppna en egen glasskiosk på min gård, där vi ska bygga om en vedbod. Jag har hittat en leverantör av glass, både vegansk och laktosfri.
17-åriga Victor Funck från Lindesberg ligger i startgroparna till att öppna sin egen padelbutik.
– Jag köper in både ny och begagnad utrustning, och eftersom jag köper större partier kan jag få ner priset. Än så länge har jag min försäljning via instagram, men längre fram kanske jag öppnar en butik hemma i garaget. Det är roligt med padel och jag känner många som är duktiga på det som jag kan rådfråga. Jag hakar på trenden helt enkelt.
Den sista drömjobbaren är 17-åriga Edvin Öhrström från Lindesberg.
– Jag vill starta en datorservice, där jag både lagar datorer och hjälper kunder att bygga ihop nya. Det är något jag har gjort åt vänner en längre tid och man behöver vara kunnig på det man gör. Jag är självlärd, både genom internet, men också genom egna fel.
De sammanlagt åtta drivna entreprenörerna kan nu se fram emot en fullspäckad sommar där de får testa hur det är att driva eget företag och att vara sin egen chef.
– Startskottet för hela projektet blir under Emax, som även i år blir digitalt med tanke på pandemin. Där kommer ungdomarna stifta bekantskap med ett hundratal andra ungdomar som är utvalda genom samma process. Utmaningen under Emax är att bygga olika affärskoncept, och det brukar bli ganska otroliga koncept när man sätter ihop så många driftiga människor. Sedan får de coaching under sommaren av mig, och även företagsrådgivning genom banken. Sedan driver de sina företag under sommaren och därefter träffas vi igen och ser hur det går, berättar grundaren till Emax, Janis Lancereau.
– Vi vet att många driver vidare sina företag efter det här, och det är flera som har fått fina utmärkelser för sitt entreprenörskap. Så visst kommer det många bra saker ur projektet, avslutar Ylva Edbohm, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank.