Det var i december förra året som en ambulans, på väg tillbaka till Lindesberg från Örebro, får ett prio-1-larm gällande en vuxen person med hjärtstopp. SOS Alarm gör bedömningen att denna ambulans har bäst geografiska position för att respondera på larmet, men larmet kvitteras redan efter 39 sekunder. Istället för att åka till den drabbade patienten, åker man i motsatt riktning till sjukhuset för att byta besättning då man närmar sig slutet på sitt arbetspass.
I samband med larmet sitter en sjuksköterska, som ej är behörig utryckningschaufför bakom ratten, och man behöver därför göra ett förarbyte då den andra sköterskan i fordonet har behörighet. Tidpunkten för larmet inträffar i samband med skiftbyte, varpå besättningen fattar beslutet att åka till ambulansstationen för att byta personal, trots att detta innebär att man åker i motsatt riktning från den drabbade patienten.
I anmälan står ”Trots larmets allvarlighetsgrad och tydlig rutin att dessa larm skall påbörjas omedelbart, så väljer de att åka i motsatt riktning till sjukhuset för att byta besättning. Detta då deras arbetspass går mot sitt slut. Detta medför att denna ambulans ankomst till skadeplats fördröjs med mer än fem minuter. Varje minuts fördröjning i samband med misstänkt hjärtstopp försämrar patientens chans till överlevnad markant och ökar risken för mycket allvarlig skada, även om patienten skulle överleva.”
Räddningstjänsten, som var först på plats i det aktuella fallet, påbörjade hjärt- och lungräddning på patienten, vilken senare övertogs av annan ambulans som anländer innan den aktuella ambulansen. Patienten är då avliden.
I anmälan konstaterar man ”I detta fall har den aktuella fördröjningen inte påverkat utgången för patienten, men det kunde inte ambulanspersonalen veta då larmet kom”.
Händelsen har även utmynnat i ett disciplinärende där regionens HR-avdelning involverade.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
På lördag 10 maj är det dags för 2025 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals entusiastfordon och motorälskare till Lindesberg. Nytt för i år är att man under kvällen även anordnar en Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway.
– Det blir ett inslag som vi inte haft tidigare, och vi räknar med att det kommer väldigt mycket folk, säger ”vårmönstringsdrottningen” Leila Toivonen.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag börjar med att säga att jag blir både besviken och oroad. Besviken blir jag eftersom jag har haft stort förtroende för ert engagemang och kunnande. Jag har sett er som faktakritiska, noggranna och sakliga. Jag har litat på det ni presenterat och den fakta ni visat. Oroad blir jag för att ni i stället för att hjälpa till att lyfta våra kommunala bolag och påvisa nyttan vill göra tvärs emot. Skapa misstänksamhet och misstro.
Författaren Tomas Molin håller tempot uppe och släpper för fjärde året i rad en ny bok om fascinerande ödehus. I den nya boken får vi bland annat ta del av ett kapitel som ägnas åt den spännande berättelsen om ödegården Östanby i Gusselby – en plats som haft en mängd olika verksamheter sedan 1900-talet. – Jag har fått tag på kedjan av ägare, och det blev en både sorglig och rätt häftig historia, berättar författaren Tomas Molin.
Under en och samma helg beslagtog polisen i Lindesberg fem knivar – något som ledde till att man via sociala medier påminde allmänheten om att det enligt svensk lag är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Detta väckte frågor om vad som egentligen gäller för hantverkare, som ofta bär kniv i sin yrkesroll. Kommissarie Stefan Toll och polisassistent Nicole Mitakidou hjälper till att reda ut saken.
– Det handlar om sunt förnuft, vi gör självklart alltid en bedömning av omständigheterna, säger Nicole Mitakidou.