Med knappa två veckor till premiären laddar nu Lindeskolans estetprogram fullt ut. På kommande dagars schema står övning, repetition och ännu mer övning. Den 17 mars går den första föreställningen av ”Baron Finklebottoms testamente” av stapeln.
Den här gången handlar inte esteternas uppgift om att stå rakt uppochned på scen och sjunga, eller spela på sitt instrument, även om det kan vara nog så svårt. Nu ska de agera, minnas repliker, dansa och bjuda flera hundra personer på en fantastisk föreställning, som flera av eleverna dessutom själva varit med och skrivit manus till. Just nu pågår hårdrepetition av uppsättningen ”Baron Finklebottoms testamente”, och den 17 mars kommer föreställningen att ha
premiär. En av de största skillnaderna från föregående år är platsen. Då aulan är under renovering, tvingades musik- teaterprojektet att flytta på sig och landade i gamla bygghallen i R-huset.
– När vi väl fick vara här så kände jag att vi måste göra något av det. Det är roligt att vara i en sådan här lokal, vi ska utnyttja de resurser vi har, säger Stefan Jansson som ger eleverna en otrolig möjlighet att lära sig att stå på scenen. Med engagemang, allvar och ett leende nära till hands guidar han dem, och han gör det verkligen bra.
Årets uppsättning är en lättsmält föreställning som ger känslan av fars med rörelse och flöde som hela tiden pågår, men samtidigt som skådespelarna får publiken att skratta, är den också lite lagom läskig.
– Det är en mångsidig föreställning. Vårt mål är varje år att skapa någonting nytt som vi inte har gjort tidigare, säger Stefan.
– Det här är ingen föreställning som är svår att förstå, tillägger Staffan Blixt, lärare vid programmet.
Historien utspelar sig på ett gammalt slott som numer fungerar som hotell, där det finns plats för både levande och spöken. Den rike Mr. Penning vill köpa det gamla slottet, men alla är inte överens om att det är en bra idé…
– Vi kommer att jobba särskilt med effekter såsom ljud och ljussättning, berättar Staffan och intygar hur läskigt det kan bli när det används på rätt sätt.
Det är 36 elever som går på programmet, och nästintill allihop vill ha en roll vilket innebär ett gediget pusslande. Därtill tycker Stefan dessutom om att utmana eleverna, och ge de roller som inte är så självklara.
– Jag är okonventionell i rollsättningen, det ska inte vara roller som eleverna vet att de kan göra, säger Stefan.
Albin Fagrell går sitt andra år på programmet, och har alltså varit med ett år tidigare. Han berättar att årets uppsättning skiljer sig markant från föregående år, och att i år kommer publiken verkligen gilla det de har skapat.
– Det är riktigt bra! Jag var ju i och för sig med i manuset och skrev, det var jag inte förra året, men det var lätt att skriva. I år är det helt annorlunda, säger Albin.
11 dagar kvar till premiären, och överlag anser Albin att det är lugnt.
– Men jag är lite stressad över att jag själv ska sätta allt, men det ska nog gå.
Att komma hit och avnjuta ”Baron Finklebottoms testamente” tycker Albin är en självklarhet.
– Ifall man vill se riktigt bra teater och lyssna till riktigt bra musik och njuta av kultur på bästa möjliga sätt, då ska man komma hit!
Föreställningen visas:
17-18 mars klockan 19.00.
19 mars klockan 14.00 och 19.00.
Biljetter finns att shoppas på Akademibokhandeln eller på Biljettforum.se.