”Alla är olika, alla är lika” sammanfattar värdegrunden bakom integrationsprojektet Skola utan gränser. Eldsjälen Lillemor Bodman har lett verksamheten i tolv år och nu deltar förutom elever också föreningar och höga politiker. På Rotarys lunchmöte berättade hon om nuvarande projektgrupps möten och den kommande resan till Auschwitz i Polen.- Vi behöver kontinuerligt mötas från olika håll och bakgrunder på ett naturligt sätt, förklarar Lillemor Bodman. Då märker man ganska snart att fördomar kan läggas åt sidan och att vi människor egentligen är ganska lika.
Skola utan gränser har, sedan läsåret 200-2001, arbetat som ett värdegrunds- och integrationsprojekt . Syftet är att integrera och blanda ungdomar och vuxna från olika delar av samhället. Det kommer deltagare från Lindeskolan, SFI och Språkintroduktionsprogrammet. Sedan några år tillbaka är även föreningar och politiker med som aktiva deltagare.
– Vi vill motverka antidemokratiska stämningar och öka förståelsen av olika bakgrunder hos deltagarna , säger Lillemor Bodman, projektansvarig på Lindeskolan. Det viktiga är att vi är många olika människor i gruppen – från olika länder, olika åldrar och varierande uppväxtvillkor.
Årets projektgrupp består av 58 personer som alla har anmält sitt eget personliga intresse att delta. Under första delen av projekttiden träffas gruppen och aktiverar sig tillsammans. Man har tittat på film, provat judo, bowlat, gjort studiebesök och haft föreläsningar. Några av ungdomarna i projektet är särskilt utplockade till att vara ungdomsledare. Deras uppgift är att vara kontaktpersoner och hålla i vissa utbildningar.
– Jag är så tacksam för att jag fått delta i detta projekt, säger Frida Larsson, nybliven student på Lindeskolan. Jag har fått nya vänner nu som jag aldrig hade träffat annars om jag bara hade hållit mig till min egen vanliga bekantskapskrets.
Under andra året i av projekttiden ska den stora resan till koncentrationslägret i Auschwitz, Polen göras. Årets grupp åker i november 2014 och planeringen är i full gång.
– Gruppen förbereder sig väldigt noga innan resan, säger Lillemor Bodman, som också är historielärare. När vi kommit hem redovisas, de ofta väldigt starka, intrycken för andra skolor, nämnder, fullmäktige och föreningar. Det är ett viktigt arbete.
Lillemor Bodman hoppas på att ”Skola utan gränser” ska kunna fortsätta sin verksamhet även i framtiden. Kommunen är med och finansierar delar av projektet men man söker också externa finansiärer och sponsorer.
– Vi vill gärna utveckla det här viktiga arbetet och till nästa projektgrupp ska vi bland annat bjuda in nya föreningar att delta. För alla som är med upplever helt klar att integration egentligen inte är så konstigt – det handlar om att träffas och prata med varandra.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.