”Alla är olika, alla är lika” sammanfattar värdegrunden bakom integrationsprojektet Skola utan gränser. Eldsjälen Lillemor Bodman har lett verksamheten i tolv år och nu deltar förutom elever också föreningar och höga politiker. På Rotarys lunchmöte berättade hon om nuvarande projektgrupps möten och den kommande resan till Auschwitz i Polen.- Vi behöver kontinuerligt mötas från olika håll och bakgrunder på ett naturligt sätt, förklarar Lillemor Bodman. Då märker man ganska snart att fördomar kan läggas åt sidan och att vi människor egentligen är ganska lika.
Skola utan gränser har, sedan läsåret 200-2001, arbetat som ett värdegrunds- och integrationsprojekt . Syftet är att integrera och blanda ungdomar och vuxna från olika delar av samhället. Det kommer deltagare från Lindeskolan, SFI och Språkintroduktionsprogrammet. Sedan några år tillbaka är även föreningar och politiker med som aktiva deltagare.
– Vi vill motverka antidemokratiska stämningar och öka förståelsen av olika bakgrunder hos deltagarna , säger Lillemor Bodman, projektansvarig på Lindeskolan. Det viktiga är att vi är många olika människor i gruppen – från olika länder, olika åldrar och varierande uppväxtvillkor.
Årets projektgrupp består av 58 personer som alla har anmält sitt eget personliga intresse att delta. Under första delen av projekttiden träffas gruppen och aktiverar sig tillsammans. Man har tittat på film, provat judo, bowlat, gjort studiebesök och haft föreläsningar. Några av ungdomarna i projektet är särskilt utplockade till att vara ungdomsledare. Deras uppgift är att vara kontaktpersoner och hålla i vissa utbildningar.
– Jag är så tacksam för att jag fått delta i detta projekt, säger Frida Larsson, nybliven student på Lindeskolan. Jag har fått nya vänner nu som jag aldrig hade träffat annars om jag bara hade hållit mig till min egen vanliga bekantskapskrets.
Under andra året i av projekttiden ska den stora resan till koncentrationslägret i Auschwitz, Polen göras. Årets grupp åker i november 2014 och planeringen är i full gång.
– Gruppen förbereder sig väldigt noga innan resan, säger Lillemor Bodman, som också är historielärare. När vi kommit hem redovisas, de ofta väldigt starka, intrycken för andra skolor, nämnder, fullmäktige och föreningar. Det är ett viktigt arbete.
Lillemor Bodman hoppas på att ”Skola utan gränser” ska kunna fortsätta sin verksamhet även i framtiden. Kommunen är med och finansierar delar av projektet men man söker också externa finansiärer och sponsorer.
– Vi vill gärna utveckla det här viktiga arbetet och till nästa projektgrupp ska vi bland annat bjuda in nya föreningar att delta. För alla som är med upplever helt klar att integration egentligen inte är så konstigt – det handlar om att träffas och prata med varandra.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.