I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!
Utmaningar med vindkraft
Med vindkraften som finns idag har vi oregelbunden elproduktion med starkt volatila priser beroende på väderförhållande! Kostnaden för att balansera näten är idag 8 miljarder/år och svårigheten förstärks med tillkomsten av oregelbunden kraft!
Att installera uppemot 100 vindkraftverk skulle inte bara påverka elförsörjningen utan även förstöra och förfula landskapet och därmed försämra förutsättningarna för turism. Fler och fler nackdelar av vindkraft framkommer och diskrepansen mellan industrin och andra bedömare är stor! Vi vet att insekter och fåglar dödas av vingarna men vet vi hur djurlivet påverkas i övrigt? I norr har man sett hur renar undviker vida områden runt vindkraften!
Miljö och samhällspåverkan
Till varje verk åtgår ca. 550 ton betong (upp till 1300 ton) som armeras med 120 till 180 ton armeringsjärn, till tornen åtgår enorma mängder av olika metaller! Till detta kommer infrastruktur av vägar, kablage m.m. Vingarna som väger omkring 60 ton på ett större verk är byggda av komposit, där bisfenol ingår, vilket är hormonstörande för människor och djur!Färgen innehåller PFAS, vilket är ett närmast onedbrytbart gift! Mängden mikroplaster som lakas påstår branschen är 750 kg/år på hela rikets vindkraft, emedan andra källor uppger viktminskning på 10% över 15 år, vilket blir 6 ton på 15 år, med 100 verk så tillförs naturen 40 ton mikroplaster/år!
Ekonomiska och sociala konsekvenser
Forskning visar ett klart samband mellan vindkraftsprojekt och fallande fastighetspriser! En studie från KTH har analyserat över en halv miljon husförsäljningar vilket indikerar att prisfall kan ske redan vid diskussioner om vindkraftsetablering, med effekter som sträcker sig upp till 6 km från verken! Dessa fakta väcker frågor om huruvida kommunen ska prioritera vindkraften med följande ekonomisk risk för invånarna!
Information och kommunikation
Ett stort problem har varit adekvat information till kommuninvånarna! Vid ett informationsmöte om vindkraft på Storåskolan visade sig att kommunen främst kommunicerat via sociala medier, vilket kan ifrågasättas , särskilt i en så viktig fråga som berör framtiden under lång tid! Kommunen borde sträva efter att informera mer aktivt, t.ex. genom postutskick för att säkerställa att alla ges möjlighet att delta i diskussionen om vindkraft!
Några pressklipp
Citat Dagens samhälle mars -21. ”Låt inte framtiden dikteras av vindkraftsindustrins behov, kommuner”! Från ”Kvartal” 23.06.08. ”Vindkraftindustrin har skapat ett Klondike där bidragsentreprenörer kan få en hög riskfri avkastning på sina egna medel, samtidigt som bolagen förlorar pengar i Sverige” samt ”Investeringskalkylen bygger alltså på att svenska elkunder måste betala för vindkraften utan att veta om det” skrivet av bl.a. Nationalekonomen Christian Sandström. Föreningen för svenskt landskapsskydd har en lista med vindkraftens nackdelar för den som vill läsa!
Avslutande tankar
Det är av yttersta vikt att kommunens politiker och tjänstemän tar ansvar för att informera och involvera medborgarna i beslutsprocessen! Vindkraftens påverkan på vår miljö, ekonomi och samhälle är en komplex fråga som kräver en välgrundad och transparent debatt! Kommunen har skyldighet att se till invånarnas bästa och att noga överväga vilka konsekvenser vindkraftens expansion kan föra med sig. Låt oss tillsammans forma en framtid där allas röster blir hörda!
Kjell Gustafsson
Lindesberg