INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik och politiskt spel. Vi börjar med överskottet som oppositionen säger sig vara 222,8 miljoner de senaste fyra åren. Säger som jag alltid säger, det är inte svårt att göra ett överskott om man bortser från resultatet i verksamheterna. Har skolan blivit märkbart bättre under tiden med överskotten?
Det nyckeltal i skolan som verkligen sticker ut är driftkostnaden som har skenat de senaste åren och den gynnar inte lärarna eller eleverna. Har de äldre eller de som arbetar med de äldre fått det märkbart bättre? Det är som sagt inga problem att göra ett plusresultat/överskott om man låter det gå ut över verksamheterna.
Nu är jag ny inom politiken men jag kan tycka att ett överskott över tid på 222,8 miljoner borde ha stärkt vårt grunduppdrag. Om man hade valt att lägga undan mer pengar i resultatutjämningsreserven (RUR) hade det idag funnits mer tid för att åtgärda problemen vi idag ser och tid för att få ekonomierna i balans. Att slå sig på bröstet för att man har lagt undan pengar ett år av tio (och då det år då de flesta kommuner i Sverige fick för höga statsbidrag), är det ett bra betyg eller är det inte rent utav dåligt att man inte har lagt undan lite pengar varje år när man har haft överskott?
Om vi översätter summan som kommunen har sparat till en arbetares som tjänar 26000 kr i månaden så motsvarar det att denne har lagt undan hela 78 kr i månaden de senaste tio åren. Att trots detta komma med denna sorts föreläsning i ekonomi och säga att vi i LPO inte verkar kunna ekonomi när man själv inte kan grunden i en ekonomi är skrattretande. Alla vet nog att man sparar pengar i goda tider för att klara av de tuffa tiderna som garanterat kommer.
Ändå så verkar det ärligt talat som om oppositionen vid sin tid vid makten inte förstod (eller hade missat) att det fanns något som hette resultatutjämningsreserv (RUR). RUR togs alltså fram 2013 för att ge kommuner en möjlighet att jobba för en sund ekonomi och spara i goda tider för att klara av tuffare tider. Att oppositionen inte sparade mer när kommunen genererade överskott efter överskott, det mina vänner gör att jag starkt ifrågasätter oppositionens rätt att ”lära” oss andra om ekonomi.
Flera i LPO driver egna företag och förstår hur ekonomi fungerar. Att skriva att vi inte förstår skillnaden är helt fel och frågan som dyker upp, vet ni hur man driver ett företag? Känns i mångt och mycket som att man inte hushållar med pengarna då det inte är ens egna. Så sluta med dessa löjliga påstående om inkompetens och håll er till fakta och jobba konstruktivt. Visst är det skillnad på att driva ett företag och en kommun men grunden är densamma, se till att varje krona används där den får maximal verkan. Tror att man enklare förstår hur en kommun fungerar om man har kunskapen om hur ett företag fungerar. Alltså, likheterna är större än skillnaderna.
Skulle även vilja ha svar på frågan om varför oppositionen inte har lagt fram förslaget om att gå ur lokaler på Lindekolan tidigare? Man borde ha sett över detta redan för fyra år sedan, efter den berömda KPMG rapporten som påvisade att lokalerna var för stora. Varför har man inte redan gjort det? Om er lösning är möjlig nu vilken den troligen är, då har ni med andra ord kastat pengar i sjön de senaste fyra åren. Våra pengar!
Bra att ni konstaterar sådana saker som är självklara för de flesta av oss. Det bästa en kommun kan göra är att investera överskottet innan det blir ett överskott (görs genom att man har bra koll på siffrorna) i saker som sänker nästa års driftkostnader eller tydligt stärker funktioner i grunduppdraget. Till era helt självklara konstaterande vill vi även lägga till följande konstateranden:
•Att så länge man genererar ett överskott så skall man lägga undan pengar i resultatutjämningsreserven enligt de regler som finns.
•Att det är lätt att spara pengar och göra plus, om det är det man vill.
•Att vi måste få ned en rad driftkostnader.
•Att det är personalen i våra verksamheter som gör skillnad och inget annat. Övertron till byggnationer so problemlösare måste bort.
•Att ett överskott helst skall användas till att sänka nästkommande års driftkostnaderna eller förstärka verksamheter på ett effektivt sätt.
Till sist några svar på er fråga om hur vi skall få upp intäkterna:
•Utveckla landsbygden för att på så sätt få fler kommuninvånare. Man har de senaste 20 åren satsat på centralorterna och med facit i handen har inte invånarantalet stigit.
•Bygg Sveriges bästa skola, det kommer att dra hit barnfamiljer, speciellt tillsammans med en mer levande landsbygd.
•Fler äldreboenden runt om i vår kommun där de äldre få chansen att bo där de vill.
•För att få en budget i balans kan man göra TVÅ saker, höja intäkterna eller minska kostnaderna. Där måste vi se över eventuella slöserier i alla led. Ni skriver att ni vill sänka kostnaderna där det går att göra det utan att sänka kvaliteten. Ni skriver ju där helt enkelt att ni har lagt pengar på saker och ting som egentligen inte behövs, eller hur skall vi annars kunna sänka kostnaderna utan att sänka kvaliteten?
Vi säger så här! Driv Lindesbergs kommun med ett företags disciplin , slösa inget utan se var varje krona kan ge mest för kommunens invånare. Se varje krona som din egen och hantera den därefter. Ställ krav på alla, både tjänstemän, politiker och invånare!
Till sist. Vi vill inte hålla på att smutskasta någon för det leder ingenstans! Vi måste arbeta tillsammans och fokuserat för att lösa de problem vi står inför. Ordet vi som vi som vanligt trycker på är: TILLSAMMANS! Tillsammans för en levande kommun!
Kalle Söderlund
Landsbygdspartiet Oberoende Lindesberg