Rotarys lunchmöte gästades idag av Raili Strömberg, sektionschef vid Arbetsförmedlingen. Raili berättade om arbetsläget i Lindesberg och informerade om hur arbetstillfällena kommer att se ut framöver i de olika yrkesgrupperna.
Raili Strömberg är sektionschef i vår norra länsdel, vilket inkluderar Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. På den positionen har hon suttit de senaste fyra åren, och kommer dessförinnan från Arbetsförmedlingen i Örebro. Idag talade Raili vid Rotarys lunchmöte och fick både berätta om hur de jobbar, hur arbetslivet ser ut i framtiden och svara på flertalet frågor från lunchgästerna.
– Arbetsförmedlingen har haft samma affärsidé i över 100 år. Vi vill föra samman de som söker arbete med de som söker arbetskraft. Vi är 12,000 anställda, vi jobbar på politiskt uppdrag, så ingen annan dag är den andra lik, berättar Raili.
Man håller just nu på med en förnyelseresa där man bland annat försöker jobba bort det konstaterade låga förtroendet som många känner jämtemot arbetsförmedlingen. Man har tagit fram nya värdeord och har därtill fyra stycken prioriteringsområden, såsom stärkt arbetsgivarperspektiv och sänka ungdomsarbetslösheten.
Idag har Arbetsförmedlingen 59,264 lediga jobb, 61 av dem finns här i Lindesberg. Sammanlagd andel arbetslösa är 9,5%, i riket landar siffran på 7,8%. I gruppen ungdomar 18-24 år i Lindesberg är arbetslösheten 18%, jämfört med riksnivån på 13%. Enligt Arbetsförmedlingens förda statistik ser nyanställningar inom industrin låga ut, medan jobb inom bygg, privata tjänster och offentliga tjänster går uppåt.
– Om man ska tipsa ungdomarna om vad de ska på gymnasiet så är Vård och Omsorg hett, säger Raili.
Barnskötare, försäljare, städare och truckförare är några av de yrken man ska undvika om man lätt vill få ett jobb. Däremot ska man satsa på jobb såsom lastbilsmekaniker, civilingenjör, lastbilsförare, läkare, sjuksköterska eller lackerare.
Hur jobbar man med ungdomsarbetslösheten uppkommer som fråga.
– Vi börjar mycket tidigare än till det att de kommer till oss, och vi börjar redan ute i skolan. En del säger att de det inte spelar så stor roll, de kan ju bli städare. Men man blir inte bara städare, det är inte så lätt idag. Det är en hel vetenskap med rengöringsmedel och grejer. Så vi är på skolor och på arbetsmarknadsmässor och gymnasiemässor. En del hoppar av för att de inte har någon studiemotivation, och då informerar vi om att man inte bara får jobb. Även att få jobb på McDonald’s är svårt, det är tusentals andra som också söker jobb där, förklarar Raili.
För att få ut arbetslösa ungdomar i arbetslivet gör Arbetsförmedlingen vad de kan, genom att låta företag prova ha praktikanter, hjälp att handplocka CV, träffa nya förmågor snabbt och enkelt.
– Ju längre tiden går som arbetslös, desto sämre är det. För de är ungdomarna handlar det ofta om att få en första rad i sitt CV.
– De är dessutom försäkrade hos oss. Det värsta jag har hört var en som körde sönder en lastbil för två miljoner kronor, men det ersatte vi, avslutar Raili och skrattar.