En knapp månad innan Nobelpriset ska delas ut i Stockholm delades BEL-priset ut i Lindesberg. Tisdagen den 14 november samlades Lindeskolans alla lärare och elever i arenan för en högtidlig ceremoni där Bra Elever på Lindeskolan lyftes fram.
– Detta är femte året som vi delar ut BEL-priset. Det är inte bara så att det är kul att lyfta fram något positivt mitt i dystraste november utan jag tror att den här traditionen, och andra sådana här initiativ, är viktiga för Lindeskolans identitet, sa gymnasiechef Leif Lindström när han hälsade välkommen.
Bakom BEL-priset, som innefattar stipendier i två kategorier, står Sparbanksstiftelsen Bergslagen, som denna dag representerades av Ingemar Engstrand, Kerstin Åkerstedt och Oa Holfve, ordförande. Dessa presenterade pristagarna och läste också motiveringarna.

Gymnasiechef Leif Lindström, iförd frack dagen till ära, gratulerar stipendiaterna.
– Egentligen är ni värda ett pris allihopa, men så mycket pengar har vi inte, sa Ingemar Engstrand och vände sig till skolans samtliga elever.
– Ni är jätteviktiga för oss. Det är ni som ska förvalta och utveckla Bergslagen, sa han vidare.
En stipendiat per program
Totalt 17 pris delades ut på 5000 kronor vardera. Ett av priserna kallas skolpris och är något som vilken elev i vilken årskurs som helst har möjlighet att få utifrån att ha utmärkt sig genom att synliggöra skolan på ett positivt sätt. De resterande stipendierna delades ut till en elev i varje program som går i sista årskursen. Dessa valdes utifrån att de är goda representanter för sina program.
– Det innebär att de är framgångsrika i skolarbetet men också är goda kamrater och föredömen, säger rektor Per Sundelius.
Ord som ambition, engagemang och ansvar återkom i många av motiveringarna.
Alla elever vars namn lästes upp möttes av jubel och stämningen präglades av fest och uppskattning. Utöver prisutdelningen bestod ceremonin också av musikinslag.
Efteråt var det tid för gratulationer, fotografering, och mingel.
– Jag visste om att de här stipendierna fanns när jag började på Lindeskolan men jag har försökt att koppla bort det under skolgången och jobbat på för min egen skull. Men det var väldigt uppmuntrande att få detta, säger Maria Bernhardsson, en av stipendiaterna.

När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under en klarblå himmel och strålande sol flockades nyfikna besökare till årets upplaga av Hyrmaskinsdagen under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana hockeyproffs i speedshooting.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.