En knapp månad innan Nobelpriset ska delas ut i Stockholm delades BEL-priset ut i Lindesberg. Tisdagen den 14 november samlades Lindeskolans alla lärare och elever i arenan för en högtidlig ceremoni där Bra Elever på Lindeskolan lyftes fram.
– Detta är femte året som vi delar ut BEL-priset. Det är inte bara så att det är kul att lyfta fram något positivt mitt i dystraste november utan jag tror att den här traditionen, och andra sådana här initiativ, är viktiga för Lindeskolans identitet, sa gymnasiechef Leif Lindström när han hälsade välkommen.
Bakom BEL-priset, som innefattar stipendier i två kategorier, står Sparbanksstiftelsen Bergslagen, som denna dag representerades av Ingemar Engstrand, Kerstin Åkerstedt och Oa Holfve, ordförande. Dessa presenterade pristagarna och läste också motiveringarna.
Gymnasiechef Leif Lindström, iförd frack dagen till ära, gratulerar stipendiaterna.
– Egentligen är ni värda ett pris allihopa, men så mycket pengar har vi inte, sa Ingemar Engstrand och vände sig till skolans samtliga elever.
– Ni är jätteviktiga för oss. Det är ni som ska förvalta och utveckla Bergslagen, sa han vidare.
En stipendiat per program
Totalt 17 pris delades ut på 5000 kronor vardera. Ett av priserna kallas skolpris och är något som vilken elev i vilken årskurs som helst har möjlighet att få utifrån att ha utmärkt sig genom att synliggöra skolan på ett positivt sätt. De resterande stipendierna delades ut till en elev i varje program som går i sista årskursen. Dessa valdes utifrån att de är goda representanter för sina program.
– Det innebär att de är framgångsrika i skolarbetet men också är goda kamrater och föredömen, säger rektor Per Sundelius.
Ord som ambition, engagemang och ansvar återkom i många av motiveringarna.
Alla elever vars namn lästes upp möttes av jubel och stämningen präglades av fest och uppskattning. Utöver prisutdelningen bestod ceremonin också av musikinslag.
Efteråt var det tid för gratulationer, fotografering, och mingel.
– Jag visste om att de här stipendierna fanns när jag började på Lindeskolan men jag har försökt att koppla bort det under skolgången och jobbat på för min egen skull. Men det var väldigt uppmuntrande att få detta, säger Maria Bernhardsson, en av stipendiaterna.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.