En knapp månad innan Nobelpriset ska delas ut i Stockholm delades BEL-priset ut i Lindesberg. Tisdagen den 14 november samlades Lindeskolans alla lärare och elever i arenan för en högtidlig ceremoni där Bra Elever på Lindeskolan lyftes fram.
– Detta är femte året som vi delar ut BEL-priset. Det är inte bara så att det är kul att lyfta fram något positivt mitt i dystraste november utan jag tror att den här traditionen, och andra sådana här initiativ, är viktiga för Lindeskolans identitet, sa gymnasiechef Leif Lindström när han hälsade välkommen.
Bakom BEL-priset, som innefattar stipendier i två kategorier, står Sparbanksstiftelsen Bergslagen, som denna dag representerades av Ingemar Engstrand, Kerstin Åkerstedt och Oa Holfve, ordförande. Dessa presenterade pristagarna och läste också motiveringarna.

Gymnasiechef Leif Lindström, iförd frack dagen till ära, gratulerar stipendiaterna.
– Egentligen är ni värda ett pris allihopa, men så mycket pengar har vi inte, sa Ingemar Engstrand och vände sig till skolans samtliga elever.
– Ni är jätteviktiga för oss. Det är ni som ska förvalta och utveckla Bergslagen, sa han vidare.
En stipendiat per program
Totalt 17 pris delades ut på 5000 kronor vardera. Ett av priserna kallas skolpris och är något som vilken elev i vilken årskurs som helst har möjlighet att få utifrån att ha utmärkt sig genom att synliggöra skolan på ett positivt sätt. De resterande stipendierna delades ut till en elev i varje program som går i sista årskursen. Dessa valdes utifrån att de är goda representanter för sina program.
– Det innebär att de är framgångsrika i skolarbetet men också är goda kamrater och föredömen, säger rektor Per Sundelius.
Ord som ambition, engagemang och ansvar återkom i många av motiveringarna.
Alla elever vars namn lästes upp möttes av jubel och stämningen präglades av fest och uppskattning. Utöver prisutdelningen bestod ceremonin också av musikinslag.
Efteråt var det tid för gratulationer, fotografering, och mingel.
– Jag visste om att de här stipendierna fanns när jag började på Lindeskolan men jag har försökt att koppla bort det under skolgången och jobbat på för min egen skull. Men det var väldigt uppmuntrande att få detta, säger Maria Bernhardsson, en av stipendiaterna.

I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.