Det är fullsatt i den delen av Lindesberg Arena som är avsedd för Astrid Lindgren-konserten som ska äga rum. Det finns inte en enda plats kvar, man har blivit tvungna att sätta lapp på luckan, meddelar biljettförsäljarna vid entrén. Förutom de 610 sittplatserna som sedan tidigt är sålda, har man sålt så många ståplatser som är möjligt. En sagolik musikstund i Astrids namn väntar alla närvarande.
Astrid Lindgren – älskad och hyllad av så många människor. Både gamla och unga har hört hennes hjärtevärmande och påhittiga berättelser, sett filmerna om Pippi Långstrump, hört Emils pappa vråla sitt allra högst och sett Emil fly till Snickarboden, velat ha en likadan propeller som Karlsson på Taket, och sist men inte minst, fasat över den där ärtan som Madickens lillasyster Lisabet pillar upp näsan. Idag skapade Guldsmedshyttans musikkår, Linde Symphonic Band och Kulturskolan Garnalias Barnkör en fantastiskt musikalisk stund. 70 musiker och 60 barn visade tydligt hur man ger liv till Astrids verk.
Bland musikerna skymtar bland annat pirater, Pippi Långstrump, sjökaptener, Kling eller är det möjligen Klang, Emil i Lönneberga och pigan Lina. Och tillsammans bjuder man alla gäster på en otrolig konsert. Förutom körsång bjuds det på njutningsfull orkestermusik, solon av både killar och tjejer; både väldigt unga och något äldre, dans och värdinnan Eliana Eldsfors läser välkända stycken ur både Madicken, Emil och Pippi.
– Det var riktigt kul, verkligen!, säger dirigenten Rickard Samuelsson, för dagen Karlsson på Taket, efter konserten.
– Vi började tidigt i morse och barnkören kom hit halv två. Det var fantastiskt att nu få se den färdiga produktionen eftersom vi hållit på sedan i januari. Och kören kom ut och hördes bra. Jag trodde inte att det skulle bli så många, absolut inte fullsatt, 400 personer max, så det här var riktigt kul!
Rickard passar också på att rikta beröm till barnkörens två ledare, som inte bara fått barnen så välstämda och finsjungande, utan också sett till att de är glada och orkar stå still.
– Anna och Evelina har gjort ett jättejobb! Barnen skulle ju orka också, och det gjorde de, de orkade hålla koncentrationen!
Syskonparet Ronja, 7 år, och Rasmus, 6 år, Sköldenström kan nu pusta ut efter några ordentligt tuffa timmar.
– Det gick bra men det var jättejobbigt att stå upp, berättar Ronja och fortsätter:
– Nu är jag lite svettig och det är skönt att det är över!
Lillebrorsan har under dagen agerat som Emil i Lönneberga och laddar nu om med en bulle och kommenterar framträdandet mellan tuggorna:
– Det var kul!
Felicia Falk, 7 år, var också med och sjöng och fick känna av rampljusets sken.
– Det var roligt, men lite nervöst, berättar hon och anar att det berodde på att det var en sådan stor publik.
Ann Larsson spelar tvärflöjt och det är inte något hon gjort sedan barnsben.
– Jag började faktiskt som vuxen, jag har spelar i fyra år nu, berättar hon.
Konserten i sig får enbart tummar upp av Ann.
– Det var jätteroligt, och lite annorlunda mot vad vi brukar göra!
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.