Företagaren Wohlgart Andersson åtalas för miljöbrott. Detta med anledning av att hans företag Tankdemontering omhändertagit och forslat bort en större mängd miljöfarligt avfall än vad de har tillstånd för.-Anledningen är helt och hållet för att undvika att detta avfall kastas med hushållsavfallet. Det måste väl ändå vara bättre att det hamnar på en miljöstation, kommenterar Wohlgart.
Avfallet man talar om här, är en blandning av kemikalier och bottensatsen i villaoljetankar som återstår efter en sanering av tanken. Denna mängd miljöfarligt avfall uppgår till ca 10 kg i snitt per tank och sanering. Företaget har tillstånd att ta hand om avfallet och gör det med alla säkerhetsföreskrifter som måste efterföljas. Men de får inte köra mer än 400 kg per år. Den regeln har man brutit mot, fullt medvetna om att det är fel. Wohlgart Andersson hävdar bestämt att detta gjorts för att avfallet inte ska hamna på fel plats.
-Vi har gjort fel, men det känns ändå bättre att köra avfallet till rätt plats istället för att chansa på att kunden tar hand om det på rätt sätt. För vi har ju sett hur det brukar gå till, att man kastar det i soporna som vanligt hushållsavfall. Vid ett par tillfällen har vi påpekat för kunden att de inte kan göra så där, att linda in avfallet i plast och dumpa det i soptunnan. Men då har vi fått höra att ”det har väl inte vi något med att göra”, berättar Wohlgart.
Privatpersoner får frakta bort max 25 kg sådant avfall per år utan tillstånd eller avgifter. Företaget Tankdemontering har tillstånd för 400 kg, men har tagit hand om drygt 30 ton.
-Jag ser ju egentligen ingen skillnad på om vi kör 400 kg eller mer. Vi gör det på samma sätt oavsett mängd, med utbildad personal och ADR-märkt transportfordon och till en miljöstation. Som jag ser det blir vi straffade av en miljömyndighet för att vi har värnat om miljön. Det är ju lite ironiskt faktiskt, säger han.
ADR-märkningen är till för att bland annat räddningstjänsten skall vara medvetna om vad som fraktas vid händelse av en olycka.
Varför har ni inte sökt tillstånd för större mängder än dessa 400 kg, ni har ju ändå varit medvetna om vad som gäller?
-Problemet är ett väldigt invecklat regelverk som bland annat kräver att man skall ha arbetat som arbetsledare i minst fem år innan man får söka tillståndet.
Hur många arbeten har ni gjort totalt under er verksamma tid?
-Jag kan inte siffran exakt på rak arm, men det är strax över 6000 kunder.
Hur vanligt är det att kunden kastar detta miljöfarliga avfall i soporna?
-Uppskattningsvis vid hälften av fallen, med andra ord väldigt många kilo per år.
Hur kommer ni gå vidare nu?
-Jag bestrider naturligtvis åtalet eftersom jag tycker vi gjort rätt som tagit hand om avfallet och garderat oss från att det hamnar i naturen istället.