Liten men effektiv. Samhällsbyggnad Bergslagen har investerat i en ny maskin för uppdraget vårstädning. Foto: Fredrik Norman
Avancerad ”dammsugare” underlättar vårstädningen
När tusentals ton grus på gator och torg skall städas bort, är det för många förenat med lokala sandstormar som virvlar upp. Förra våren inkom klagomål på just detta från allmänheten. När Samhällsbyggnad Bergslagens egen personal nu påbörjat vårstädningen i centrala Lindesberg, så är det med en nyinvesterad maskin som minimerar risken för att det skall damma så in i Norden.
Leif Lindberg, Samhällsbyggnad Bergslagen. Foto: Fredrik Norman
– Den här både sopar och suger upp grus och damm, så det blir ju inte alls lika besvärligt då, säger Leif Lindberg i förarhytten, som med alla reglage, knappar, monitorer och annat tekniskt hokuspokus nästan framstår mer som en cockpit (förarkabin i flygplan).
Den har kapacitet att ta ett ton grus innan den behöver tömmas. Att maskinen är midjestyrd gör arbetet mer effektivt och med mindre krångel. Det uppskattades av Leif när han på tisdagsförmiddagen for fram på varuhallstorget.
– Det är mycket lättare att köra en midjestyrd maskin i centrum, där man hela tiden stöter på olika hinder. Nu kan man väldigt enkelt runda alla hinder och behöver inte köra lika många vändor för att nå allt grus, säger Lindberg.
Under en normalvinter går det åt cirka 3000 ton grus för att bekämpa halkan i hela Samhällsbyggnad Bergslagens verksamhetsområde. Vintern 2017/2018 tillhör kategorin ”besvärlig” och har krävt betydligt mer än så, uppger Henrik Pettersson, som är arbetsledare för avdelningen Gata/Trafik.
– Det blev ju en sådan där vinter som är ganska besvärlig ur vårt perspektiv, när det fryser på, töar och fryser igen. Det här innebär ju att det krävs lite mer arbete för att få undan allt, säger Pettersson.
I nuläget koncentrerar man sig på prioriterade områden, som t.ex. i centrala Lindesberg. Om någon vecka kommer man troligtvis hunnit så långt, att det börjar bli dags att besöka bostadsområden utanför centrumkärnan.
– Är man fastighetsägare, så är det bra om man sopar ut gruset från tomtgränsen innan dess, så att entreprenören får med sig så mycket grus som möjligt. Och det är tacksamt om man undviker att få med annat skräp i gruset, som grenar eller liknande. Det riskerar bara att orsaka stopp i maskinen, påpekar Henrik Pettersson.
Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.