Senast den 1 maj nästa år kommer den stora solelsanläggningen på Lindeskolans tak att vara igång. Föreningen Solel i Lindesberg har träffat avtal med det kommunala bostadsbolaget Libo och nu sätter man igång att kolla vilka som kan bygga – den s k upphandlingen.- Vi har fått fler andelar än vi hade räknat med, när vi planerade. Men vi har fortfarande inte stängt, så det finns fortfarande en liten tid för intresserade att gå med, säger Per Zetterlund i Solelsföreningen.
Föreningen har just nu 530 000 i kassan, alltså litet mer än man räknat med, och får man in ytterligare pengar, så kan föreningen bygga fler solpaneler. Libo har lovat att bidra med lika mycket (med momseffekten blir t o m litet mer) och Linde Energi stoppar in 200 000 kr. Det är ett par av taken på Lindeskolan som är intressanta – bl a det s k sågtaket (se bild) närmast skoltorget. Men den entreprenör som får uppdraget väljer vilken placering som är bäst – här gäller det att väga ihop vilken vinkel som ger mest kilowatt till bästa pris.
Per Zetterlund från Solel i Lindesberg är överens med Roger Sixtensson och Rickard Johansson om en ny anläggning. Foto: Hans Andersson.
– Vi gör en upphandling med två delar, dels för Libo, dels för föreningen, säger Rickard Johansson på Libo. Det finns en handfull företag i Sverige, som kan den här marknaden och det gäller att välja rätt, för det är en ung bransch som utvecklas snabbt och har haft en del lycksökare och konkurser.
600 kvadratmeter blir det, som ska leverera runt 60 kilowattimmar – mellan tummen och pekfingret räcker det till en nio,tio ”normalvillors” årsförbrukning. En droppe i havet kan tyckas, men Roger Sixtensson VD på Libo framhåller att man fortsätter att jaga energi, som kan hålla nere kommunens koldioxidutsläpp, även om man redan med råge uppnått det mål som sattes för tio år sedan som skulle nås senast 2020. ”Vi vill absolut vara med” säger han med eftertryck på frågan om det ska byggas flera anläggningar. Separata elmätare kommer att registrera hur mycket el som skickas ut från föreningens resp. den kommunala delen av anläggningen. Utifrån den mätningen utgår sedan ersättningen till solelsföreningen.
– Vi räknar med att det kommer att ge överskott efter en nio, tio år och då blir det upp till medlemmarna – på årsmötet – att bestämma hur de pengarna ska användas. Dela ut till andelsägarna eller använda till nya solcellspaneler, säger Per Zetterlund. En anläggnings livslängd är trettio – kanske fyrtio år.
Det är delade meningar i föreningen om det vägvalet. Många räknar inte med att räkna hem någon vinst på de 5 000 kr som varje andel kostar, utan ser det här som ett sätt att bidra till en alternativ energiförsörjning. Enligt Per Zetterlund har medlemmarna stora förväntningar på att det ska komma igång snabbt.
– Det beror på om vi får en bra vinter (= litet eller ingen snö, milt väder), då kan vi vara färdiga tidigare på vårkanten, säger Rickard Johansson på Libo.
Lindeskolan ägs av det kommunala bolaget Tuab. Sol-elen kommer att i första hand levereras direkt till skolan. Solelspaneler kan producera varmvatten eller el eller bådadera. Den här anläggningen gör elektricitet och eventuell överskottsel går ut på nätet och nätägaren Linde Energi är med i projektet.
– Det har gått snabbare fram här i Lindesberg jämfört med andra sol-elsprojekt. Tack vare det goda samarbete med Libo och Linde Energi, säger Per Zetterlund.
Det finns sedan några år tillbaka en liten solelsanläggning på Lindeskolans N-hus och gamla Kirurgens tak. Det är förberett på arenataket, men där är fjärrvärmen fortfarande fördelaktigare. Både de kommunala bolagen och föreningen är intresserade av nya anläggningar och det finns en del på gång. De två parterna verkar ha koll på lämpliga tak i centrala Lindesberg – för det är där de finns. Men Libo planerar för ett ROT-projekt i Frövi, där de hoppas kunna sätta solceller.
Föreningen erbjuder också företag att köpa andelar, något som man ska anstränga sig hårdare för att få med.