Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Var sjätte timme förlorar en person i Sverige sitt liv i suicid, det är svindlade 1500 liv som går förlorade varje år, men som hade kunnat räddas om man bara hade vågat prata om det. Att bryta stigmat och tabun kring psykisk ohälsa är andemeningen i showen Aldrig Ensam, där de båda huvudpersonerna delar med sig av sina egna erfarenheter kring att befinna sig i livets mörkaste skede.
Även om Axel Schylström och Charlie Eriksson inte kände varandra i yngre år, så börjar deras resa på ett liknande sätt, där deras föräldrar fick telefonsamtalet ingen vill få – er son kanske inte kommer överleva.
I juni 2012 var Axel 19 år, han skulle snart ta studenten och världen låg för hans fötter. En varm sommarkväll samlades han och några vänner vid Norrköpings resecentrum för att fira att skolan snart var slut. Sedan blev det svart. När han vaknar upp igen är inget sig likt.
Efter den allvarliga olyckan 2012 klassades han som en av Sveriges värst brännskadade personer, med tredje gradens brännskador på 70 procent av kroppen, och det var länge ovisst om han överhuvudtaget skulle överleva. Men det gjorde han, och det var där som en helt annan kamp började, kampen om att inte ge upp och bli vän med sitt nya utseende. Att våga leva.
– Om jag kan gå från att knappt våga gå 10 minuter till Ica, till att stå här framför er idag, då kan vem som helst lära sig att tycka om sig själv. Oavsett hur trasig du känner dig, hur långt ner på botten det känns som du är, så går allting att laga, säger Axel.
När Charlie Eriksson tog studenten 2010 gjorde han det med högsta betyg i alla ämnen, och han visste precis vad han skulle bli, framgångsrik med mycket pengar. Han kom in på entreprenörslinjen vid Linnéuniversitet i Kalmar och gjorde sig snabbt ett namn bland sina studiekamrater, han var den trevligaste och roligaste studenten i staden. Men skenet bedrog, Charlie drabbades av svår depression, självmordstankar och panikångest, något han inte hade en aning om vad det var.
Hans lösning på problemet blev att ta värktabletter, något som var väldigt nära att kosta honom livet. Efter ett flertal självmordsförsök kom den där kvällen då allt ställdes på sin spets. Panikångesten hade honom i ett järngrepp och han bestämde sig för att ta fram alla tabletter han hade hemma, och svälja dem. Som ett rop på hjälp skickade han en bild på berget med medicin till två vänner, vilket också blev hans räddning då de larmade polisen som hämtade honom och körde honom till akuten. Charlie hamnade i koma, och läkarna trodde inte att han skulle överleva, men som genom ett under vaknade han. Det blev starten på det som idag är Aldrig Ensam.
– Det vi behöver göra är att våga fråga hur våra medmänniskor verkligen mår, ta oss tid att lyssna på svaren. Om det är någon som mår sämre, engagera er och hjälp den här personen till den professionella vården, säger Charlie.
Trots att showen berör ett oerhört tungt ämne, blandar duon detta med mycket humor och en hel del musik, vilket mynnar ut i en otroligt känslosam bergochdalbana. Syftet är glasklart, vi måste våga prata om psykisk ohälsa.