Tommy Allström TAB Byggproduktion räknar med de stora projekten. Foto: Hans Andersson

Badhuset, brandstationen, bryggeriet – byggeleven bygger för bygden

Byggkrisen på 90-talet var början på ett av de stora byggföretagen i Lindesberg. Arbetslöse Tommy Allström startade eget tillsammans med en gammal skolkompis. Idag har hans företag TAB Byggproduktion runt 40 anställda och hoppas kunna ta hem en order på ca 400 miljoner.

Tommy Allström började på bygg- och anläggningsprogrammet på Lindeskolan 1978 och gick ut som student 1980. Första anställningen hade han på Birger Jansson Bygg AB – det företag som byggde Lindeskolan ! Sedan blev det jobb åt Diös Lindesberg och i Örebro och Stockholm åt företag som  JCC och BPA. Men det blev ont om byggjobb i början på 90-talet. Branschen har haft sin dalar och av de 18 som gick i Tommy Allströms klass i slutet av 70-talet är det bara fyra kvar i branschen.

Han blev arbetslös. Tillsammans med klasskompisen Mats Morén fick han ”starta-eget-bidrag” och företaget MA Bygg bildades. Det första jobb de lyckades ta hem var grannens tak i Ramsberg:
– Vi kände att går det nu, när det är en sån lågkonjunktur, då kommer det alltid att finnas jobb, säger Tommy Allström. Idag finns Mats Morén och MA Byggnads AB kvar i branschen.

Tommy Allström tillsammans med Sebastian Persson - en av dem som bygger en ny relax-avdelning på badhuset. Foto: Hans Andersson
Tommy Allström tillsammans med Sebastian Persson – en av dem som bygger en ny relax-avdelning på badhuset. Foto: Hans Andersson

Det började tidigare. Han hade det i familjen. Farfar var plåtslagare och morfar snickare. ”Jag stod i hans garage och slog i spikar”, säger Tommy Allström. I årskurs 2 så var undervisningen förlagd till Stadsskogen där man byggde villor åt Gustavsson & Eriksson, det var i stort sett bara teorilektionerna som skedde på Lindeskolan.
– Jag valde bort matten, för den tyckte jag var fruktansvärt tråkig och jag tyckte jag kunde det redan, säger Tommy Allström. Och det har visat sig fungera. Det är jag som räknar på alla större jobb, det är dom stora och komplicerade uppdragen som är drivkraften och det jag går igång på.

Han är noggrann – i såväl stora som små jobb och talar om att det ofta är nästan lika mycket arbete med ett mindre projekt som ett stort vad gäller planering, beställningar mm och vi kommer in på diskussionen om dom höga betygen för att komma in på bygg.
-Det är många som har intresse och handlag men som aldrig får chansen samtidigt vet jag att det är många som av någon anledning söker bygg fast dom inte har något som helst intresse säger Tommy Allströms, som med sin långa erfarenhet vet att det krävs intresse och planeringsförmåga och att ”det inte bara är att rusa in och köra på” – en förmåga som han värderar, när han anställer.
– Jag minns en lärare vi hade som på örebromål sa åt oss när vi var lite kaxiga och sturska: ”vill ni ha ett hilvite pöjkar, så ska ni fan få ett hilvite ”, återger Tommy Allström.

TAB Byggproduktion AB har flyttat kontoret från Guldsmedshyttan till Lindesberg. Till den tomt som ligger längst bort på ”flygrakan”. Ett perfekt läge tycker Tommy Allström – med eget gym och två personalrum där de anställda kan äta. En nackdel kanske är avståndet till lunchställena på stan, men för det mesta är de flesta ute på jobb utanför huset – i den nya brandstationen, vid ombyggnationen av relax-avdelningen på badhuset eller det stora projektet ( 50 milj kr) att bygga ett nytt mediacenter på bryggeriet i Kopparberg.

Tommy Allström jobbade på Birger Jansson Bygg, som innan dessa hade varit med och byggt Lindeskolan. Idag rustas aulan upp - ett jobb som TAB inte tog hem. Foto: Hans Andersson
Tommy Allström jobbade på Birger Jansson Bygg, som innan dessa hade varit med och byggt Lindeskolan. Idag rustas aulan upp – ett jobb som TAB inte tog hem. Foto: Hans Andersson

Tommy Allström gör sina turer också, när han ska räkna på jobb eller följa arbetet, men det var ett tag sedan han själv ”höll i hammaren”. När Tommy Allström Byggproduktion AB byggde nytt gjuteri åt grannen Vestas i Guldsmedshyttan fick de gå tvåskift för att hinna med och Tommy Allström var med och jobbade på natten. Annars är det mest kontorsarbete och det kan bli mycket, men han har gått ner från 60 till 50 timmar i veckoarbetstid.

Vi sluter cirkeln när det är dags för fotografering. I bakgrunden syns staket och byggbaracker runt Lindeskolans aula, som nu håller på att rustas. Ett objekt, som TAB inte lyckades ta hem, konstaterar Tommy Allström. Nu sitter han och räknar på ett jättejobb i Örebro – värt runt 400 milj kr. TABs största order hittills har legat på 110 milj kr.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!
Del 6: Eva Erbenius blev tonsättare – inte lärare som många i släkten

Publicerad 22 september 2015 klockan 13:31

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Här, på Stafettgatan 32 i Lindesberg, öppnar inom kort restaurangkedjan Brödernas. Foto: Camilla Lagerman

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas Lindesberg, kommer att husera på Stafettgatan 32 där Lindesbergs Bygg håller på att slutföra sitt enorma padelcenter.
– Vi planerar att öppna redan den 2 december, så det är jättekul, säger Tila Ivarsson som är rekryteringsansvarig.

26 oktober 2021 klockan 16:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat ...

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

Grafik: Svenskt Näringsliv

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det kommer till företagsklimatet och den årliga rankingen som idag presenteras av Svenskt Näringsliv. I årets ranking är man inte bara stark etta i norrkvartetten – utan också i hela regionen.
– Ljusnarsberg har under många år tagit små steg i rätt riktning i vår undersökning och är den kommun i landet som utvecklats bäst sett över 10 år, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.

22 september 2021 klockan 09:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden
Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora, under månaden är nämligen varje mil ...
9 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Björn Persson siktar fram emot en förhoppningsvis ljusare höst och vinter. Foto: Camilla Lagerman

Makarna Persson firar ett år med Lindegården

Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det ett år som präglades av coronapandemins framfart och de hårda restriktioner som följde i kölvattnet av densamma. Nu blickar man, om än försiktigt, framåt mot en förhoppningsvis ljusare höst och vinter.

31 augusti 2021 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Einarsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse

För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa ...

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall

Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiär...

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”

Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets stö...

Annons


De fyra representanterna framför den nya skolan. Från vänster: Jonas Bernström från Falab, kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka, tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm och ordförande för barn- och utbildningsnämnden Linda Svahn. Foto: Timmy Lundegård.

Nya Lindbackaskolan öppnar för skolstart!

Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första skoldagar på den nya skolan, samlades tre talespersoner från Kommunhuset samt Jonas Bernström från Falab, för att ge sin syn på den nybyggda högstadieskolan.

18 augusti 2021 klockan 14:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-02

2021-07-01

2021-06-28

2021-06-24

2021-06-22

2021-06-18

2021-06-17

2021-06-16

2021-06-15

2021-06-14

2021-06-08

2021-06-04

2021-06-03

2021-05-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 09:18