Tommy Allström TAB Byggproduktion räknar med de stora projekten. Foto: Hans Andersson

Badhuset, brandstationen, bryggeriet – byggeleven bygger för bygden

Byggkrisen på 90-talet var början på ett av de stora byggföretagen i Lindesberg. Arbetslöse Tommy Allström startade eget tillsammans med en gammal skolkompis. Idag har hans företag TAB Byggproduktion runt 40 anställda och hoppas kunna ta hem en order på ca 400 miljoner.

Tommy Allström började på bygg- och anläggningsprogrammet på Lindeskolan 1978 och gick ut som student 1980. Första anställningen hade han på Birger Jansson Bygg AB – det företag som byggde Lindeskolan ! Sedan blev det jobb åt Diös Lindesberg och i Örebro och Stockholm åt företag som  JCC och BPA. Men det blev ont om byggjobb i början på 90-talet. Branschen har haft sin dalar och av de 18 som gick i Tommy Allströms klass i slutet av 70-talet är det bara fyra kvar i branschen.

Han blev arbetslös. Tillsammans med klasskompisen Mats Morén fick han ”starta-eget-bidrag” och företaget MA Bygg bildades. Det första jobb de lyckades ta hem var grannens tak i Ramsberg:
– Vi kände att går det nu, när det är en sån lågkonjunktur, då kommer det alltid att finnas jobb, säger Tommy Allström. Idag finns Mats Morén och MA Byggnads AB kvar i branschen.

Tommy Allström tillsammans med Sebastian Persson - en av dem som bygger en ny relax-avdelning på badhuset. Foto: Hans Andersson
Tommy Allström tillsammans med Sebastian Persson – en av dem som bygger en ny relax-avdelning på badhuset. Foto: Hans Andersson

Det började tidigare. Han hade det i familjen. Farfar var plåtslagare och morfar snickare. ”Jag stod i hans garage och slog i spikar”, säger Tommy Allström. I årskurs 2 så var undervisningen förlagd till Stadsskogen där man byggde villor åt Gustavsson & Eriksson, det var i stort sett bara teorilektionerna som skedde på Lindeskolan.
– Jag valde bort matten, för den tyckte jag var fruktansvärt tråkig och jag tyckte jag kunde det redan, säger Tommy Allström. Och det har visat sig fungera. Det är jag som räknar på alla större jobb, det är dom stora och komplicerade uppdragen som är drivkraften och det jag går igång på.

Han är noggrann – i såväl stora som små jobb och talar om att det ofta är nästan lika mycket arbete med ett mindre projekt som ett stort vad gäller planering, beställningar mm och vi kommer in på diskussionen om dom höga betygen för att komma in på bygg.
-Det är många som har intresse och handlag men som aldrig får chansen samtidigt vet jag att det är många som av någon anledning söker bygg fast dom inte har något som helst intresse säger Tommy Allströms, som med sin långa erfarenhet vet att det krävs intresse och planeringsförmåga och att ”det inte bara är att rusa in och köra på” – en förmåga som han värderar, när han anställer.
– Jag minns en lärare vi hade som på örebromål sa åt oss när vi var lite kaxiga och sturska: ”vill ni ha ett hilvite pöjkar, så ska ni fan få ett hilvite ”, återger Tommy Allström.

TAB Byggproduktion AB har flyttat kontoret från Guldsmedshyttan till Lindesberg. Till den tomt som ligger längst bort på ”flygrakan”. Ett perfekt läge tycker Tommy Allström – med eget gym och två personalrum där de anställda kan äta. En nackdel kanske är avståndet till lunchställena på stan, men för det mesta är de flesta ute på jobb utanför huset – i den nya brandstationen, vid ombyggnationen av relax-avdelningen på badhuset eller det stora projektet ( 50 milj kr) att bygga ett nytt mediacenter på bryggeriet i Kopparberg.

Tommy Allström jobbade på Birger Jansson Bygg, som innan dessa hade varit med och byggt Lindeskolan. Idag rustas aulan upp - ett jobb som TAB inte tog hem. Foto: Hans Andersson
Tommy Allström jobbade på Birger Jansson Bygg, som innan dessa hade varit med och byggt Lindeskolan. Idag rustas aulan upp – ett jobb som TAB inte tog hem. Foto: Hans Andersson

Tommy Allström gör sina turer också, när han ska räkna på jobb eller följa arbetet, men det var ett tag sedan han själv ”höll i hammaren”. När Tommy Allström Byggproduktion AB byggde nytt gjuteri åt grannen Vestas i Guldsmedshyttan fick de gå tvåskift för att hinna med och Tommy Allström var med och jobbade på natten. Annars är det mest kontorsarbete och det kan bli mycket, men han har gått ner från 60 till 50 timmar i veckoarbetstid.

Vi sluter cirkeln när det är dags för fotografering. I bakgrunden syns staket och byggbaracker runt Lindeskolans aula, som nu håller på att rustas. Ett objekt, som TAB inte lyckades ta hem, konstaterar Tommy Allström. Nu sitter han och räknar på ett jättejobb i Örebro – värt runt 400 milj kr. TABs största order hittills har legat på 110 milj kr.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!
Del 6: Eva Erbenius blev tonsättare – inte lärare som många i släkten

Publicerad 22 september 2015 klockan 13:31

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 07:11