Kunderna hos Sparbanken Bergslagen använder oftare internetbanken via sin mobil än storbankernas kunder. Och nästan alla sparbankskunder har en egen kontaktperson som de brukar vända sig till. – Det är ju fantastiskt med den här relationen till våra kunder. De drar nytta av de digitala tjänsterna och samtidigt har närheten till oss på banken, säger VD Cecilia Jeffner.
Det är företaget Mistat som på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund genomfört Bankbarometern för 2015. Drygt 2 600 personer ( 16 – 74 år) tillfrågades. Barometern visar att det är de lokala sparbankerna som får bäst betyg, när det gäller kundernas krav på att det ska vara enkelt, snabbt och personligt.
VD Cecilia Jeffner är nöjd och glad att Bergslagens Sparbank har en god personlig OCH digital relation till sina kunder. Foto: Hans Andersson
– Den här undersökningen visar att våra kunder känner sig trygga i relationen till oss och därför också vågat ta steget till de digitala tjänsterna på ett sätt som andra bankkunder inte gjort i samma utsträckning ännu, säger en uppenbart glad och nöjd Cecilia Jeffner, VD för Bergslagens Sparbank.
Några siffror som Sparbankernas Riksförbund presenterar – på Bergslagens Sparbank känner medarbetarna igen mig, säger ca 60% av deras kunder – bara var fjärde har den upplevelsen om man tittar på riket i genomsnitt. 42% av de svenska bankunderna har en egen kontaktperson, medan hos Bergslagens Sparbank säger 85% att de har det. Varannan ( 53%) av de svenska bankkunderna har kontakt med internetbanken via mobilen – regelbundet – dvs varje dag eller någon gång per vecka/månad/kvartal. 70 procent av sparbankens kunder är regelbundna besökare via mobilen.
Bankbarometern gjordes som två undersökningar i december – den riksrepresentativa undersökningen där drygt 2000 personer svarade. I den andra delen svarade knappt 600 personer, som är kunder hos Bergslagens Sparbank och tre andra lokala sparbanker.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.