Idag fick Rotary-lunchen besök av Christina Rehn och Kerstin Magnusson, som tillsammans med Karin Viktorsson, driver verksamheten Aurora. Aurora är en gruppverksamhet där barn och ungdomar med problem inom familjen träffas för att prata och umgås, en plats där de får slappna av och andas ut.
Det var Kerstin Magnusson; förskollärare och special pedagog, och Christina Rehn; Region Örebro län psykiatrin, som den här måndagen talade vid Rotary-lunchen. De, tillsammans med Karin Viktorsson, socialtjänsten, håller i den viktiga och betydelsefulla gruppverksamheten Aurora. Aurora har funnits i ungefär fem år och dit är barn och ungdomar med problem hemma välkomna. Det kan vara problem såsom att någon i familjen missbrukar alkohol eller droger, är våldsam eller har psykisk ohälsa.
– De barnen behöver någonstans att få vara, oavsett vilken problematik de har hemma, kan de vara i samma grupp. Skam är väldigt vanligt, de vill inte prata om det. Oförutsägbarheten, de vet inte hur eftermiddagen när de kommer hem ser ut. Löften som inte hålls, ofta konflikter som är ändlösa, och hot om att bli övergiven, berättar Kerstin.
Barn som lever i sådana familjer med den typen av problem, lever under stor press. Att ständigt gömma och dölja vad som finns där hemma, att inte kunna, få eller vilja ta med kompisar hem. Att upprätthålla en fasad för att inte någon ska få veta. Men när de hos Aurora i grupp får träffa varandra, upptäcker de att det finns fler, att de inte är ensamma.
– Det är en hjälp att se att det finns andra. De blir av med lite ansvar, de tar ofta för mycket ansvar. Och de lite större barnen tar föräldrarollen, förklarar Kerstin.
Just nu har Aurora en grupp barn i åldrarna 8-11 år, vilket är den åldersgruppen de haft flest av, tonåringar är desto svårare. En av barnets föräldrar måste gå med på att deras barn ska vara med i gruppen. De blir tillfrågade av socialtjänsten, och föräldern pratar därefter med sitt barn om saken. Christina säger:
– Vi har hittills inte stött på något negativt från några föräldrar. De älskar sina barn och förstår att barnen inte mår så bra.
Man träffas en gång i veckan i Familjecentralens lokaler. Vad man gör varierar beroende på gruppens ålder, men i den gruppen som man har nu anpassar man sig efter pigga ben som har svårt att sitta still.
– Det blir mycket rörelse, barn kan inte sitta still några längre stunder. Vi har ett tema varje gång, och vi brukar rita, läsa böcker, se på film, leka lekar av olika slag. Och så fikar vi alltid, och som det brukar när man fikar uppstår många bra samtal då. Man tar ofta upp om något man vill berätta, ofta sådant som tynger hjärtat. De ska tycka att det är roligt att komma dit, kunna koppla av, inte vara på spänn där. Det ska vara en trevlig stund, säger Kerstin.
Barnen vet tydligt varför de är där, det är på så vis ingen fritidsverksamhet man bedriver. Man pratar om det i gruppen varje gång de är där, och de läser alltid en bok om barn som har liknande problem. Kerstin avslutar:
– Det känns väldigt roligt att jobba med barnen, vi har väldigt trevligt tillsammans.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?