– Vi skaffade en whiteboard och vi använder bara 15 minuter varannan vecka till sammanträde. På det sättet har vi blivit bättre! Det sade Annelie Andersson på akutmottagningen under Förbättringsdagen på Lindesbergs lasarett.
Det hon och hennes kollegor på Akuten gjort och gör var ett av tio exempel på både kreativt och systematiskt tänkande på lasarettet. Idéer om förbättring på Akuten kommer direkt upp på förbättringstavlan. Syftet med alla dessa projekt är att vården ska bli bättre, snabbare, säkrare och ge mer nöjda patienter. Med all denna medicinska expertis skulle man kunna tro att konferensen skulle handla om hur man opererar, smärtlindrar, söver eller ger sprutor.
Men vad det handlar om, är att hitta hållfasta, säkra rutiner. Här talades om förbättringstavlor, register, dokumentation, enkäter, sökord, flöden, processer, checklistor och portaler. Eller ta ett så knastrigt ord som ”avvikelsehantering”. Det kan handla om liv och död. Efter ett Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, för något år sedan gjorde ett nedslag på Lindesbergs lasarett och pekade på bristen på ( eller rentav avsaknaden av) att rapportera fel i vården – det kan då handla om allvarliga händelser när något går riktigt illa. Eller tillbud, mindre händelser. Projektet har lett till att rapporteringen blivit bättre. Alla som skriver en avvikelserapport får ett tack per mejl.
För att man ska lyckas med förbättringsarbetet på lasarettet ska man lära sig av varandra – mellan kliniker och avdelningar. Mellan yrken. Patienterna ska bjudas in och cheferna ska fråga efter resultat av förbättringar.
– Och ska vi få någon riktig skjuts så måste vi också prata om vilka pengar det finns att spara på förbättringar, sade utvecklingschefen Eva Carlsson.
Förbättringsdagen visade att det finns pengar att spara genom att patienter kan skrivas ut tidigare bara för att rutinerna har blivit bättre. Förbättringsdagen visade också att patienterna mår bättre. Tänk på de opererade patienterna som inte behöver ligga och frysa för att man nu har bättre koll på hur många som drabbas av hypertomi. Det är inte ovanligt att patienter som opereras får en sänkt kroppstemperatur – under 36 grader. Nu finns det ”Hypertomiförebyggande riktlinjer på operation”. Man har blivit bättre på att använda värmefiltar.
Elisabeth Alfredsson och Eleonore Johansson rapporterade att ortopedkliniken infört ett gemensamt synsätt med fokus på det friska. Patienterna blir mer delaktiga. Här finns en affisch ”Så här kommer du igång efter en höft- eller knäprotesoperation”. De berättade om en informerad patient som var på hugget direkt efter operation:
– Vilken tid får jag komma upp?
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.