Förtroendevalda i Lindesbergs kommun behandlas olika ersättningsmässigt trots lika uppdrag. Detta hävdar lokalpolitikern Göran Gustavsson, (M), och tidigare politiskt engagerade Anders Persson, (C). Nu begär de att bestämmelserna granskas av kommunrevisionen.
– Är man anställd hos kommunen så får man inget löneavdrag medan övriga löntagare i regel förlorar inkomst vid frånvaro. Detsamma gäller för egenföretagaren, som inte heller kan åta sig politiska uppdrag utan att det påverkar honom eller henne ekonomiskt, förklarar Göran Gustavsson.
Göran Gustavsson har i en skrivelse tillsammans med Anders Persson, riktat kritik mot Lindesberg kommuns bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda. Anders Persson, tidigare aktiv politiker med förtroendeuppdrag, valde nyligen att lämna uppdragen på grund av ersättningssystemet man nu kritiserar.
”Av bestämmelserna framgår att tre grupper av förtroendevalda behandlas olika för lika uppdrag – nämligen löntagare hos kommunen, övriga löntagare och enskilda företagare. Medborgarna i Lindesbergs kommun behandlas alltså olika ersättningsmässigt vid ett samhällsengagemang”, påpekar Göran och Anders.
– Det här innebär ju att det är mer eller mindre omöjligt att få politiker som representerar hela vår befolkning om det bara är kommunanställda som ”har råd” att engagera sig i politiken, kommenterar Göran Gustavsson.
”Det representativa systemet bygger på att alla medborgare ska ha lika möjligheter att bli invalda i representativa församlingar och nämnder m.m., förutsatt att han eller hon får sitt partis förtroende att kandidera. Nuvarande förhållande är inte förenligt med likställighetsprincipen i 2 kap. 2 § kommunallagen på så sätt att kommunmedborgare som inte har en kommunal anställning kan lida ekonomisk förlust vid ett kommunalt förtroendeuppdrag”, avslutar Göran Gustavsson och Anders Persson.