Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh

Bergslagens Sparbank startar specialistbolag

För att klara alla de krav och tuffa regelverk som väntar svenska banker efter år 2015 bildar Bergslagens Sparbank tillsammans med fyra andra mindre sparbanker ett bolag för specialistfunktioner inom fler avgörande områden.- Genom den här konstruktionen säkerställer vi en överlevnad som fristående sparbank, säger Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank.

Bakgrunden till bildandet av bolaget är den uppstramning av regelverk och krav på kontroll som kommit fram i spåren av de finanskriser som drabbat det svenska och europeiska bankväsendet de senaste decennierna. Det är inte bara de svenska myndigheterna som agerat hårt, utan också EU har genom sina regler för bankernas kapitalkrav lagt ribban för hela det europiska bankväsendet. Det senaste i raden av tuffare krav hittar man i det som normalt kallas Basel III. Här har man ökat kraven ytterligare på bankernas kapitaltäckning och likviditet.

Det krävs spets- och specialistkompetens för att bankerna i framtiden ska klara av implementeringen av de nya regelverken och samtidigt kunna bedriva en kontrollfunktion på ett sätt som följer de regelverk som myndigheterna bestämmer. Christer Trägårdh ser två stora problem med att man som själva inom den egna banken skall skaffa nödvändig kompetens.

– Det vore nästan omöjligt att rekrytera rätt kompetens och det skulle bli oerhört dyrt, säger han.

Lösningen blir nu istället att Bergslagens Sparbank tillsammans sparbankerna i Lekeberg, Södra Dalarna, Bjursås och Norrbärke bildar ett gemensamt bolag som ska tillhandahålla ett antal viktiga spets- och specialistkompetenser. Främst gäller det compliance, risk och IT. Bolaget kommer också kunna tillhandahålla specialistkompetens inom säkerhet och webb.

Bolaget placeras i Örebro. Främst för att man bedömer att det då blir lättare att hitta nödvändig kompetens. Eftersom bolagets specialister kommer röra sig mellan de olika bankerna så finns det också rena kommunikationsfördelar med Örebro. Man är heller inte främmande för att andra banker blir intresserade av bolaget tjänster och då är Örebro ett bra alternativ.

Ägarandelen det nya bolaget blir lika stor mellan de fem delägarna, det vill säga en femtedel vardera. VD i det nya bolaget blir Cecilia Jeffner. Hon är idag vVD och ekonomichef i Bergslagens Sparbank. Två roller hon behåller precis som tidigare.

– Jag kommer lägga drygt tjugo procent av min tid i det nya bolaget. Främst kommer jag ägna tiden åt att driva strukturer och processerna framåt och få jobbet att bli mer effektivt än det skulle bli om var och en av bankerna gjorde jobbet lokalt, säger Cecilia Jeffner.

Bolaget kommer anställa fyra personer initialt men redan under nästa år tror Trägårdh att det kommer anställas fler personer när ytterligare banker börjar köpa bolagets tjänster.

– Fem banker startar men jag tror att inom fem år är det kopplat åtta till tio banker till bolaget, säger han.

Det nya bolaget blir först i sitt slag i Sverige men förmodligen kommer det efterföljare på andra platser i Sverige. För att klara av nödvändig spets- och specialistkompetens inom de här funktionerna tror Trägårdh att det krävs en bank i storleksordningen hundra anställda och en affärsvolym på upp emot tjugo miljarder.

– Bergslagens Sparbank är runt sextonde största av drygt sextio sparbanker i Sverige. Det innebär att alla sparbanker som är mindre än oss har ett problem, säger Trägårdh.

Verksamheten i det nya bolaget startar vid årsskiftet 2014.

Den stora ekonomiska vinsten är inte tänkt att göras i det nya bolaget, utan här ser Christer Trägårdh istället stora kostnadsbesparingar i banken som mest avgörande.

– Det här bolaget kommer för alla fem inblandade banker ge en ekonomisk vinst genom att kostnaden för att ha dessa tjänster i den egna banken är mångfalt mycket större än investeringen i bolaget. Detta i kombination med en högre och bättre kompetens än vi skulle lyckats med på egen hand ger oss enorma fördelar, avslutar Christer Trägårdh.

Fotnot
Kapitaltäckning. Storleken på det kapital som myndigheterna ställer på banken för att banken ska kunna möta de risker man utsätter sig för.

Compliance: I det här fallet avser man i första hand att kontrollera och säkerställa regelefterlevnaden inom banken. Compliance handlar också om att utbilda och informera om befintligt regelverk och samtidigt implementera nya regler i organisationen.

Publicerad 10 september 2013 klockan 13:33

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-21 01:28