Paret Hans-Olof och Monica Gustavsson från Gnesta är på semesterresa. Idag passade de på att till cykel ge sig ut och beskåda trakterna och stannade, liksom många andra den här sommaren, därför till vid Siggebohyttans Bergsmansgård. Clas Thor, sommaren intendent, är på plats och tar emot paret för en guidad tur.
År 1790 byggdes loftboden på Bergsmansgården, och sedan under 1800-talet växte det och blev allt större. Under 100 år bodde tre generationer på gården, och den förste var Anders Olsson, en rejäl karl med sina 160 kilo och som enligt målningar inte var någon man som man ville diskutera med i onödan. 14 rum och tre kök gör Bergsmansgården till en plats där många människor rymdes. Övervåningen var helt och hållet en festvåning och har där också en lång loftgång, vilket gjorde att man slapp bygga flertalet trappor.
Clas Thor visar paret Gustavsson genom husets alla rum, han berättar och de passar på att ställa frågor.
– Här är det stora köket där tre till fyra pigor arbetade. De gick upp vid tre, fyra på morgonen för att utfodra de som skulle ut och jobba. Här bakade de husets bröd, rågbröd, och jag brukar säga att det var här Bergslagens första pizzeria var, säger Clas och ler.
Anders Andersson och Katarina Israelsdotter hann också med att bo i Bergsmansgården under årens lopp. Under 25 år födde Katarina paret 17 stycken barn, och alla ska ha förlösts utan hjälp av barnmorska. Nu överlevde inte alla, utan endast ett knappt tiotal, och gossarna sändes så småningom till läroverket, medan flickorna fick äran att lära sig att bli en god husfru.
– Här var mors kammare, hon hade ett eget rum där hon kunde ta emot gäster. Det sägs att hon var vidskeplig och tog emot spågummor som spådde i kort och kaffesump, säger Clas.
Monica och Hans-Olof följer med Clas uppför trappan till den stora festvåningen.
– Det är mer den gustavianska stilen häruppe, deklarerar Clas och berättar om målningarna som pryder väggarna.
– Här kunde man ha kalas för 150-200 personer, då gick det åt en hel del porslin, konstaterar han sedan och visar upp en vägg där vackra tallrikar står uppradade.
Siggebohyttans Bergsmansgård var stängt förra året då Örebro läns museum inte tyckte att det var ekonomiskt finansierbart att hålla öppet.
– Men det blev uppror i bygden. På midsommar i år kom det till exempel till 800 personer, och de som bor här tar med sig sina gäster, och vissa åker hit och bara fikar. Det är representativt för bygden, förklarar Clas.
– Det står kallt och stängt under vintern, men det håller sig bra. Jag kom hit i maj, och då hade det stått tomt i ett och ett halvt år, men det behövdes i stort sett bara dammsugas.
Monica och Hans-Olof tackar för visningen och går vidare för att kika lite på egen hand. Clas ska hissa flaggan för att visa att det är öppet.
– Det var 24 stycken här igår som gick guidad visning. De är tacksamma att någon under en timme kan berätta och få stiga in i någons historia, och de har ofta synpunkter och frågor, det lär jag mig också på, säger Clas.
Siggebohyttans Bergsmansgård är öppen för åskådning onsdag-söndag kl. 11-17.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.