Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda möjligheterna för Vedevågsskolan att kunna fortsätta vara en F-5-skola. Även Moderaterna och Liberalerna lade fram ett förslag med stöd av Miljöpartiet, som skulle innebära att skolan skulle återgå till sin ursprungliga form som F-6-skola, det alternativet föll dock på antal röster.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg fattade under hösten 2018 beslutet att successivt göra om Vedevågsskolan till en F-3-skola. Första steget togs redan från höstterminen 2019, då man flyttade eleverna i årskurs 6 till Frövi respektive Lindesberg. Tanken var att årskurs 5 skulle göra samma flytt till den kommande hösten, men nu river man alltså upp sitt eget beslut, och väljer istället att utreda möjligheterna att behålla skolan med årskurserna F-5.

– Redan under tidigare läsår har sexorna fått bussas till Frövi för att ha bland annat hemkunskap, och när det blev fler ämnen som krävde samma sak blev det en bättre lösning att flytta istället, förklarade Linda Svahn under en pressträff tidigare i februari.
Moderaterna och Liberalerna var dock inte av samma uppfattning, och lämnade därför in ett eget förslag med stöd av Miljöpartiet.
”Vi vill genom vårt förslag skapa trygghet, stabilitet och förutsägbarhet för de boende i Vedevågsområdet. Vår uppfattning är att en skola med fler elever är attraktivare när man söker behöriga lärare, vilket i sin tur gynnar kvalité och måluppfyllelse för eleverna. Det är också lättare med tjänstefördelning på en större enhet. Med vårt förslag så skulle skolan ha ett elevantal på ungefär 90 elever inklusive årskurs 6. Behövs det fler elever så ser vi möjligheter att förändra skolans upptagningsområde”, meddelar man i ett pressmeddelande.
Förslaget gick dock inte igenom, istället blev det majoritetens förslag som klubbades, med siffrorna 6-5. Fram till november ska en utredning visa hur förutsättningarna ser ut för att driva skolan som en F-5-skola, samt hur man ska lösa situationen för den trångbodda förskolan.
– Vi är väldigt tacksamma att man nu stoppar sitt beslut, och att vi lyckats förmedla konsekvenserna en flytt av skolan skulle få för Vedevåg. Vi vill se att utredningen blir framtagen på ett så noggrant sätt som det bara går, där man har tagit hänsyn till alla parametrar, säger Stefan Toll, som tillsammans med Daniel Heed och Johan Nordh arbetat för att behålla Vedevågsskolan med både låg- och mellanstadium.
– Det skulle behövas en risk- och sårbarhetsanalys för hela orten och kommunen, eftersom det är så många saker som går hand i hand, avslutar Stefan.