Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
Den hett omdebatterade frågan gällande den utvecklingsplan som tagits fram för hälso- och sjukvården i regionen hamnade under torsdagen på nämndens bord. Cirka 400 miljoner kronor behöver Region Örebro län spara in, något som direkt kommer att drabba invånarna i den norra länsdelen.
I budgetförslaget som under torsdagen antogs står bland annat att förvaltningen ska ta fram en färdplan för specialistmottagningar och återkomma till nämnden med en plan för koncentration av hela eller delar av specialistmottagningar till USÖ, samt en plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp på Lindesbergs lasarett. Dessutom ska förvaltningen ta fram ett förslag till förändring av vårdplatser inom det kirurgiska området på länets sjukhus relaterat till omställning och förflyttning av operationsflöden, en plan för koncentration av psykiatriska heldygnsplatser samt ett förslag till vilken servicenivå som ska finnas gällande röntgen och laboratorieverksamheten på de olika sjukhusen.
– Utvecklingsplanen ska snarare ses som en ram och en inriktning för att kunna genomföra nödvändiga förändringar. Med den som grund har förvaltningen fått en rad uppdrag som ska återrapporteras till nämnd innan beslut fattas om eventuella förändringar i verksamheten, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Oppositionen är dock fortsatt mycket kritiska till hanteringen av ärendet, och menar att det fortfarande saknas en risk- och konsekvensanalys.
– I det budgetförslag som S, C och KD presenterade och som nu kommer bli verklighet 2024 står det klart och tydligt att en plan ska tas fram för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp på Lindesbergs lasarett och att heldygnspsykiatrin ska koncentreras. Det är oacceptabelt att det återigen inte finns en risk- och konsekvensanalys. Det här bevisar att vi inte bara ropar varg utan att det vi befarat nu faktiskt blir verklighet, avslutar Anna Nordqvist (M).
Region Örebro län beskriver själva att ”Med en god och nära vård kommer patientens upplevelse av vården förbättras, patient och närstående kommer bli tryggare och vården kommer arbeta mera resurseffektivt än idag.”
– Mot bakgrund av en mångårig naiv ekonomiskt förd politik från S, C och KD så befinner vi oss i detta extremt tuffa läge. Hade ansvar och politisk vilja funnits långt tidigare så hade vi inte tvingats till att vården nu flyttas allt längre ifrån våra invånare i de norra och västra länsdelarna, säger Patrik Nyström (SD).
De styrande partierna i hälso- och sjukvårdsnämnden, S, C och KD menar dock att det viktigaste just nu är att få en budget i balans, och att alla länsinvånare behöver dra sitt strå till stacken.
– Kortsiktigt är en ekonomi i balans ett måste. Plus och minus måste gå ihop. Långsiktigt behöver vi jobba med en effektiv användning av våra resurser. Vi är övertygade om att våra länsinvånare är beredda att bidra till detta, även om det skulle innebära en lite längre resa för att få en så god vård som möjligt. Vi kan inte ha allt – överallt, helt enkelt, skriver man i ett pressmeddelande.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.