Årets bokrea har dragit igång i en rasande fart, vilket förstås också inkluderar Akademibokhandeln i Lindesberg. Tidigt på morgonen smögs portarna upp och de allra morgonpiggaste fyndletarna passade på att leta efter tilltalande titlar, för att sedan ta för sig vid det uppdukade frukostbordet.- Vi har alltid gjort så här i Lindesberg, det är tradition, säger butikens delägare Olle Nelzén.
Inne på Lindesbergs Akademibokhandeln står frukostbordet uppdukat till kunderna; nybakta frallor från Frosths Konditori, frukt och kaffe. Ett välkommet inslag hos bokfyndarna som kommer upp från trappan med varsin tung och full påse, en påse som skvallrar om att det är bokrea och att det i påsen ryms ett antal olika fynd. Då passar det utmärkt med en styrkande kopp hett kaffe och en ostsmörgås.
– Vi öppnar tidigt på morgonen, vi har alltid gjort så i Lindesberg, det är tradition. Det är många som kommer direkt på morgonen, säger butiksägare Olle Nelzén.
Det var år 1987, med andra ord hela tjugoåtta år sedan, som Olle och hans bror Per tog bokhandeln i besittning och öppnade upp här i stan. Sedan dess har man kört på det här konceptet, tidiga morgnar med frukost och bokrea som går hand i hand med varandra.
– Bokrean har funnits i många år, det är egentligen förlagen som rear ut. Men vi blandar upp lite mer, till exempel tog vi hem en hel pall med barnböcker för vi tyckte att det fanns för lite. Jag tycker att vi håller väldigt jämn nivå, det är den största dagen på året som vi har. Det är en väldigt viktig aktivitet, berättar Olle.
En trappa ner är det många som trängs bland hyllor och böcker, man strosar omkring och letar i godan ro. Det är något rofyllt med att känna och klämma på böckerna, ögna igenom baksidan och låta sig tilltalas av framsidans illustration. Det finns många olika genrers och modeller, alltifrån inbundet till pocket, ljudböcker och receptbok på sushi där man dessutom får med både ätpinnar, en bambumatta och två skålar till sås. Deckare, historieböcker och tårdrypande romaner blandas upp med självbiografier och faktalitteratur. Det finns också ett gäng familjespel, pärmar och anteckningsblock. Ja, här finns något för alla att köpa med sig hem.

Fullt upp i kassan, ingen rast och ingen ro på bokhandelns största dag.
Margareta Westgren är egentligen bara ute på en promenad, men kunde inte låta bli att stanna till för att ta sig ett titt på rean, och visst har hon redan hunnit hitta några intressanta böcker som lockade lite extra.
– Först har jag den här av Johan Theorin, en kille som gått på Lindeskolan och bor i Nora. Sedan tror jag att jag ska ha den här också; ”Sophies historia”. Och så ”Britt-Marie var här”, den har jag hört ska vara väldigt rolig. Annars går jag trevar lite, jag ska ha barnböcker också, säger Margareta som brukar besöka den årliga bokrean, men en del har förändrats:
– Jag köpte mer böcker förr, nu blir det att man lånar en del istället. Jag kan ju inte köpa hur många bokhyllor som helst, säger Margareta och skrattar.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.