Serietecknaren och illustratören Malin Biller besökte idag Brotorpsskolans femteklassare. Det var ett uppskattat besök där Malin lärde eleverna sådant som användning av olika sorters pratbubblor och att teckna egna serier. Det är tack vare de sökta kulturpengarna som Skapande Skola får möjlighet att låta eleverna testa på lite annat roligt som man inte gör i vanliga fall.
Malin Biller står längst fram i klassrummet och ritar på den stora tavlan. Hon är just i färd med att visa hur olika sorters pratbubblor ska se ut, beroende på om figuren viskar, är arg, kär, sover eller tänker. Malin berättar att hon har ritat sedan den dagen hon kunde hålla i en penna, och läsa lärde hon sig passande nog med hjälp av Bamse-tidningar.
– Men i 13 år har jag arbetat heltid med det här, säger Malin och en elev i klassen undrar hur hon orkat med det.
– Jag tycker att det är roligt, och jag tycker ju att jag har världens bästa jobb, svarar Malin.
Malin visar hur olika pratbubblor ser ut. Foto: Ida Lindkvist
Man diskuterar vad en serie egentligen är för något, vad det finns för olika genres och vad som måste och inte måste finnas med. När det blir barnens tur att rita själva, tipsar Malin om att börja med att skriva texten, och därefter göra bubblan. Sedan får de i uppgift att skapa en superhjälte med någon slags superkraft. Det dröjer inte lång stund innan alla är igång med blicken stadigt riktad mot pappret och pennan i högsta hugg.
– Det är roligt, säger Nils Fritzell som inte serietecknat så vidare mycket tidigare och fortsätter:
– Malin är duktig, jag förstår inte hur hon ritar så snabbt och det ändå blir så bra!
Zebastian och Nils är överens om att det här var en kul lektion. Foto: Ida Lindkvist
Bänkkompisen Zebastian Parling håller med Nils, det är kul det här.
– Jag och pappa brukar sitta själva rita sådant här, berättar Zebastian vars superhjälte går under namnet ”Dumb Hand” och liknar en slags docka.
En superhjälpte är på god väg att ta form på Nils papper, och han förklarar:
– Min heter Superstrumpan och han kan flyga. Men det kan ju typ alla strumpor, de är ju så lätta så de blåser iväg…
Även Emma Norrlund och William Lutman är igång med tecknandet av häftiga superhjältar, och tycker enstämmigt att det är kul att få besök av Malin.
– Det är rätt så kul, kul att få lära sig rita, jag har aldrig varit bra på att rita så nu får jag lära mig, säger William.
William och Emma i färd med att teckna superhjältar. Foto: Ida Lindkvist
– Jag har fått bra tips, det där om pratbubblorna visste jag inte om, säger Emma som tror att hon kanske kommer fortsätta att teckna serier även i framtiden:
– I så fall blir det svartvita serier, jag gillar inte att färglägga.
Anledningen till att klassen kan få ett sådant här lärorikt finbesök är att pengarna man sökt rullat in till det som kallas ”Skapande skola”.
– Kulturenheten söker pengar varje år så vi kan göra lite extra kulturgrejer, som författarbesök och sångpedagoger, ja, lite extra som man annars inte skulle ha råd med. Varje skola får en pott pengar som man använder inom det kulturella spannet. Det är jättebra, för sådant här kan inte jag bidra med på bildlektionerna, berättar klassens lärare Marie-Helén Haglund.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?