Efter att landets alla insamlade batterier vägts, stod Brotorpsskolans Rubiner som segrare i Örebro län. 590,5 kilo lyckades de tillsammans få ihop och idag firades det välförtjänt med glass!
I fjärdeklassarnas klassrum är stämningen på topp. Man tjoar och tjimmar, glada och stolta efter länssegern som man kämpat hårt för. Klassen kom igång sent så de 590,5 kilona samlades ihop på endast 1,5 vecka.
– Vi gick runt i hela Linde i grupper hela veckan och knackade dörr och frågade efter batterier, berättar William Hedin.
– De sa typ att de kan titta om vi har, tillägger klasskompisen Selma Ivarsson.
– En som bodde i lägenhet hade en hel påse full med batterier. Men en del hade vi hemma, det är nog de där hemma som gett oss mest, fortsätter William.
– De tjocka batterierna var bäst för de väger mest, säger Selma. Men så träffade vi en 98-årig tant som gav oss glödlampor.
– Jag frågade om hon hade några batterier, då sa hon va, så då fick jag säga igen. Och så gick hon in och hämtade en stor påse full med glödlampor, fyller William i.

Nöjd klass! Foto: Ida Lindkvist
Men huvudsakligen samlades det batterier, och det samlades i så hög grad att vid ett tillfälle fick en förälder komma och plocka upp batterierna, de fem fulla påsarna var lite för tunga för barnen att bära omkring på.
– Hela klassen har hjälpts åt, konstaterar Selma som får medhåll av kompisarna.
Klassen har uppskattat projektet och kan nu i efterhand summera det som väldigt roligt, inkluderat mycket motion och tid. Bland annat spenderade fyra stycken i klassen en hel söndag med att tejpa batterierna.
– Det tog en evighet. Det var flera IKEA-kassar. Men vi har fått lära oss att de kan läcka sådant som är farligt för naturen, säger William.
Klassens lärare, Ann-Christine Bertilsson, är supernöjd med klassens insats och samarbete.
– De har varit fantastiska, de har knackat dörr och pratat med folk. De var förbi mig två gånger. Alla har varit jätteengagerade och det är jättekul! De är 27 stycken i klassen och de har stått och tejpat batterierna alla tillsammans, inklusive tre vuxna. Och så har det varit några jätteengagerade föräldrar som har fixat och varit superduktiga. Så det har varit fullt ös, de är verkligen värda vinsten.

Såhär glada kan man vara, trots att glassen är uppäten. Foto: Ida Lindkvist
Klassen firar idag med glass i stora lass och från Batterijakten har de fått en tygpåse med lite allt möjligt; en batterimätare, ett tjusigt diplom att stoltsera med, en ficklampa och varsin T-shirt. Ett gemensamt presentkort följde också med.
– För det ska vi bowla, det blev som grädde på moset. De önskar discobowling, så fast det är på eftermiddagen går det säkert att få till, säger Ann-Christine.
Klassen beskriver sig själva som en riktig ”tävlingsklass”, ett gäng tävlingsskallar, och de berättar att när idrottsläraren säger att det bara är på lek, så tar klassen det istället på fullaste allvar. Men vinsten var än dock inte överlägsen. Ann-Christine fortsätter:
– Vi hade kniven mot strupen. Löa kom 0,27 kilo efter oss, och Safiren här på skolan var 1 kilo efter.
Fotnot: Drygt 1500 klasser deltog i Batterijakten och sammanlagt samlades det ihop 287,5 ton batterier.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.