Idag laddade hela Brotorpsskolan för Vasaloppet. I långa led stod elever, från förskoleklass upp till trean, startklara för att invänta signal. Och så fort den ljudit begav de sig i en rasande fart.
I Fritidsbyn är det barn både högt och lågt, en del med skidorna fastspända, andra är med och hejar på åkarna. Det är Brotorpsskolans elever, förskoleklasser upp till trean. Senare är det fyrans till sexans tur att ge sig ut i spåret. Det finns tre olika varianter att välja på: Kortvasan som är två kilometer, Halvvasan som landar på drygt det dubbla, fyra och en halv kilometer. Och så sist, men absolut inte minst, Brotorpsvasan som är en bana på hela nio kilometer. Den sistnämnda är dock för de äldre barnen i eftermiddag. Tidigare har det inte varit helt lätt att genomföra den här typen av aktivitet, då snön försvunnit. Även i år verkar den vara på bortgång, men hittills fanns det mer än tillräckligt för att det skulle gå utmärkt att åka. Och de som gör spåren vill idrottslärare, och för dagen såväl tävlingsledare, Dan Fredriksson rikta ett extra tack till:
– De som spårar är helt fantastiska. De kommer med skoter och gör till och med spår åt oss på Vallen, ja, de är fantastiska!

Redo för starten!
Tre killar som står redo att starta är Hannes Juneholm, Anton Andersson och Viktor Arenvang. De är övertygade om att de kommer att orka och prioriteten är att ha roligt.
– Det är inte viktigt att vinna, säger Hannes som dessvärre är lite bekymrad då han glömt vantarna.

Hannes, Anton och Viktor.
Tyra Carlzon och Julia Krantz går i tvåan och är noga med att de måste hålla ihop runt banan. Julia har hunnit träna lite innan dagens åkning:
– Ja, jag har åkt på elevens val, berättar hon och Tyra konstaterar:
– Inte jag, jag missade det!
– Det är inte svårt, säger Julia.

Tyra och Julia.
Någon står och trampar, ivrig att få komma iväg. Någon annan ropar lite nervöst och undrar var det egentligen var man skulle åka. Ytterligare någon kämpar för att få skidorna att lyda och sluta korsa sig hela tiden. Ja, för den som inte är en van längdskidåkare kan det vara utmaning nog att träffa spåret med skidorna. Och de som inte är med och åker står på sidan av och hejar så mycket de bara orkar. Dan ger signal att de får starta och pärlband av små elever ger sig av, en del i ett lite högre tempo, andra lugnare. För de här årskurserna är det ingen tävling, annat blir det senare.
– För fyran till sexan är det lite mer tävling, då kan man vinna en pokal, då blir det vinnande kille och vinnande tjej, berättar Dan.
Men hur oviktigt det än är vem som kommer först, så är Felix Forsman och Ida Karlqvist, som går i tredje klass, nöjda över att vara den här startens första tjej och kille in i mål.
– Jag kom etta!, utbrister Felix och fortsätter: det känns bra, men trött.

Felix och Ida.
Det är inte första gången Ida åker skidor, hon avslöjar att hon tränat mycket, men hon hade inte räknat med att bli nummer ett av tjejerna i mål.
– Jag är trött och glad!, säger Ida och ler stort.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.