Den senast sammanställda statistiken över brottsligheten i Lindesbergs närpolisområde visar en negativ trend för i år. Detta gäller dock inte bara för Lindesberg utan för hela länet. I stort sett alla brottskategorier visar högre procentantal i jämförelse med föregående år. Men i vissa kategorier, t ex snatterier och skadegörelser, kan de ökade siffrorna istället visa på ett effektivare polisarbete. Allt fler snatterier anmäls efter att butikerna har blivit bättre på att kontrollera misstänkta snattare. Detta gör att siffrorna blir högre än tidigare, vilket även gäller bland klotter och annan skadegörelse.
–Jag är stenhård på att allt ska anmälas, och det gäller även mindre förseelser, säger närpolischef Lars Törnqvist.
Bilinbrotten förbryllar
Att Lindesberg har problem med bilinbrott har knappast undgått någon. Faktum är att den trenden inte är unik här. Hela länet har samma problem att nu ta tag i. I Lindesberg har drygt 140 bilinbrott anmälts i år. Det här är ett mycket allvarligt problem som man måste lösa omgående. Att den plötsliga ökningen kan vara ett och samma gäng som ligger bakom är inte helt osannolikt, menar Törnqvist. För att lösa problemet med detta krävs att polisen underrättas. Fler vittnesuppgifter måste helt enkelt till för att man ska få ett slut på inbrotten.
–Det skulle inte alls förvåna mig om det är ett och samma gäng som utför inbrotten. Jag ser verkligen fram emot att få tag på tjuvarna och ”vända upp och ner på dem.”
Idyllen Lindesberg
Även om det är mycket skadegörelse och bilinbrott så ligger Lindesberg mycket bra till i statistiken om man jämför med andra städer i länet. Antalet brott per 1000 invånare i länet ligger i snitt på 127. I Lindesberg är det ”bara” 83 brott per 1000 invånare, vilket är mycket lågt i jämförelse. Endast Lekeberg har en lägre siffra.
Statistiken är sammanställd utifrån de 15 mest anmälda händelserna januari – augusti 2000 i jämförelse med samma period 1999.
Statistik: Brott per 1000 invånare – 15 mest anmälda händelserna