Butiksägare i stan kan inte längre skylta med varor ur det lite finare sortimentet, utan att det förenas med ökad risk att utsättas för inbrott och stölder. Sedan ett par år tillbaka är butikerna skyldiga enligt lag att uppge priset på samtliga varor som visas i skyltfönstret – och resultatet är att butikerna får skylta ”på egen risk”. Butiksägarna Mats och Lena Eriksson, vars guldsmedsbutik Gösta Eriksson nyligen utsattes för ett inbrottsförsök, är övertygade om att många butiksägare far illa av den nya lagen.
Normalt sett brukar inte guldsmedsbutiken skylta så friskt, men nu ville man göra det extra fint inför julskyltningen – och då small det direkt. Någon försökte komma åt de lite mer exklusiva guldsmyckena i skyltfönstret, men misslyckades dessbättre.
Syskonen Lena och Mats Eriksson är övertygade om att detta inte hade hänt om det inte varit för den nya lagen som säger att butikerna måste uppge priset på alla de varor som skyltas med. Följer inte butikerna lagen kan de få betala dryga böter.
-Det står att man kan få betala så mycket som 200 000 kronor i böter, säger Mats och läser innantill i Konsumentverkets information.
Skyltfönstret är en butiks kanske viktigaste marknadsföring. Men den nya lagen försätter butiksinnehavaren i vad som kan jämföras med ett parti rysk roulette. Antingen smäller det – eller så klarar man sig den här gången. Men förr eller senare smäller det likt förbaskat. Lena är övertygad att prislappen fällde avgörande i det här fallet.
-Där rutan är krossad låg det nämligen ett finare guldarmband värt drygt 5000 kr. Jag är övertygad om att detta inte hade hänt om prislappen inte hade varit där, då hade den klåfingrige troligtvis inte brytt sig – eller kanske tänkt att det bara var en attrapp. Jag tycker det är jättetråkigt att man inte längre kan skylta som man verkligen skulle vilja, säger hon.
Nattskyltning är ett ganska nytt begrepp för handlarna i stan. Det innebär i regel att varor plockas bort helt och hållet under den tiden på dygnet då butiken har stängt. Det är dock ingen bra lösning, tycker Lena Eriksson.
-Nej, då är det ju tomt på kvällarna när folk är ute och promenerar i stan. Det är inget alternativ, tycker hon.
Skyltfönstret är en alldeles för viktig marknadsföring för att försummas, enas Mats och Lena om. Men det är trist att brottsligheten får styra hur skyltningen ska se ut. Och att montera upp rejäla järngaller är inte heller något önskvärt.
-Nej, absolut inte. Det blir bara att se ut som en bur då, säger Lena Eriksson.
I skyltfönstret har butiksägarna nu lämnat ett litet meddelande med anledning av händelsen. Klicka för att se närbild>>
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.