Den första november firar nagelterapeuten Camilla Petterson ett år som egen företagare. Man hittar henne på Veronicas Hudvård & Laserklinik där hon stortrivs, framförallt med att få arbeta med sitt drömjobb, men också med fantastiska arbetskamrater och gulliga kunder.
Camilla Petterson är en sprudlande glad tjej med ett stort, välkomnande leende. Hon kommer från Köping där hon också är bosatt, vilket innebär att hon pendlar till sitt jobb i Lindesberg. Intresset för just naglar har alltid funnits och eftersom hon dessutom är mycket social, passar yrket henne alldeles utmärkt.
– Jag trivs när jag får prata och lyssna. När man sitter såhär kommer man väldigt nära kunderna och utvecklar relationer tillsammans med personer som jag inte skulle ha träffat i vanliga fall. Och så är det väldigt kreativt, man får se och tänka ut vad som passar personen. Det kommer in kunder som man hjälper och gör fina och efteråt ser jag hur de lyser upp. Det är egentligen en liten grej, men för dem är det jättestort.
Camilla utbildade sig allra först till spa- och hudterapeut i en skola i Stockholm. Det var naglar hon helst ville göra, men i utbildningen ingick dessvärre endast manikyrdelen. Efter skolan fick hon jobb i Arboga på en salong där de gjorde naglar, så 2011 skickade de iväg Camilla på nagelutbildning.
– Att bli nagelterapeut var ju det jag verkligen ville, så att få den utbildningen bekostad var ju perfekt. Annars kostar den ungefär fyrtiotusen kronor.
Och med både utbildning och en del erfarenhet i bagaget bestämde sig Camilla för att starta eget företag. Hur man hamnar i en jobbsituation som innebär att man får pendla mellan Köping och Lindesberg kan ju verka lite underligt, men det har sin förklaring.
– Jag hamnade här tack vare Petra som jobbar här på Veronicas Hudvård & Laserklinik som hudterapeut, vi gick utbildningen tillsammans i Stockholm så jag kände henne sen innan. Jag visste att Veronica letade efter en nageltjej.
Hon erbjuder bland annat nagelförlängningar, förstärkningar, manikyr; nagelvård med gelé. Men också vanlig manikyr utan något material. Till Camilla kommer det mestadels kvinnor för att få snygga naglar, men också en och annan man.
– Anledningen till att det inte är så mycket män är att de antagligen tror att jag bara kan lacka. Men om man har problem med en nagel, om man fått en spricka eller om den gått av långt ner så kan jag laga bara just den nageln. Det är nog inte så många som vet om det.
Snygga naglar med en av höstens färger och lite extra bling. Foto: Privat.
Nu firar Camilla om dryga två veckor sitt första år som egen företagare, vilket hon personligen inte ångrar en enda sekund.
– Det har gått bra, jag är superglad att jag valde att ta det här steget att öppna här. Folk jag träffar är så himla gulliga, de får mig att känna mig så uppskattad. Och så trivs jag väldigt bra med de jag jobbar med här.
Det blir självklart ettårs firande och Camilla smider planer för den första november, då det på pricken är ett år sedan hon blev egen.
– Det kommer att bli lite erbjudanden i november. Jag kommer att införa en stamkundsrabatt och nya kunder kommer att få 20%. Och så är det något som är hemligt, så det vill jag inte avslöja nu.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.